Salenjaci

Sastojci:1 kg brašna – pola oštro, pola glatko;600 g svinjskog sala – očišćenog od opne i žilica;4 žutanjka;svježi kvasac;3 žlice šećera;0,5 litre mlijeka;malo ruma;malo soli;pekmez od šljiva;šećer u prahu za posipanje;naribana korica jednog limuna

Postupak:Salo se ostruže nožem kako bi bilo finije teksture, potom se samelje i pomiješa s malo brašna. Potom se od brašna, šećera, soli, žutanjaka, mlakog mlijeka, korice limuna, ruma, soli i kvasca razmućenog u malo mlijeka i šećera napravi tijesto. Prvo promiješajte suhe sastojke pa dodajte tekuće. Tijesto se ostavi 15 minuta pa se razvalja prst debelo.

U njegovu sredinu se stavi salo koje je prethodno razvaljano između dva deblja najlona i ohlađeno u hladnjaku. Tijesto se potom preklopi s četiri kraja, preokrene na brašnom posudu podlogu i razvalja lagano bez pritiskanja da se salo ne utisne u tijesto jer se neće kasnije listati. Nakon toga se preklopi dva puta, na pola pa opet na pola. Tijesto se prekrije i stavi u hladnjak na 20 minuta.

Potom se izvadi i opet razvalja pa preklopi kao maloprije pa stavi u hladnjak na 20 minuta. Taj postupak se ponavlja četiri puta. Na kraju se razvalja, izreže na kvadrate 8×8 cm, puni pekmezom i zatvara tako da se dobije trokut, prstima se zalijepe dva suprotna kraja kvadrata i rubovi, a zatim se spoje dva najduža dijela trokuta suprotno od trećeg vrha trokuta (tako da nalikuje listu).

Salenjaci se peku na masnom papiru, na 220 stupnjeva između 15 i 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumene. Šećerom u prahu se posipaju dok su mlaki.

Savjet: Salo potražite kod lokalnog mesara, iako ga ponekad prodaju i u trgovačkim lancima.

izvor 24sata.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*