Šampita: Napravite je po ovom receptu i bit će savršena!

Fini kolač, mnogi ga obožavaju, ali se ne usuđuju praviti ga. Tajna je u dobro ukuhanom (dovoljno gustom) sirupu. Krenite u avanturu i obratite pažnju na taj detalj!

Sastojci:

Kora: 6 žumanjaka, 6 kašika brašna, 6 kašika šećera, 6 kašika vode, pola praška za pecivo

Krem: 6 bjelanjaka, 6 kašika šećera

Sirup: 24 kašike šećera, 20 kašika vode

Priprema:

Pripremite okruglu tepsiju promjera 24 cm ili četvrtastu dimenzija 20×24 cm. Uključite rernu na 250 °C.Od navedenih sastojaka umutite smjesu za koru i stavite da se peče.Odmah stavite kuhati sirup. Cijelo vrijeme nemojte smanjivati vatru na kojoj se kuha!

Mutite bjelanjke sa šećerom.Za 10-15 minuta kora će biti pečena, za to vrijeme ćete završiti s mućenjem bjelanjaka.Sirup se i dalje kuha, još nekih 10 minuta, dok se ne zapjeni i postane gušći. Kad zagrabimo kašikom, da se slijeva gusto, gotovo kap po kap. Tad je gotovo. Mora bit takva masa jer u suprotnom neće stisnuti bjelanjke.

Kad zaključite da je sirup dovoljno ukuhan, dodajte ga u bjelanjke, uz neprekidno miješanje.Mutiti dok se zdjela izvana ne ohladi, oko 15 minuta.Još vam preostaje umućene bjelanjke staviti na koru, poravnati i ostaviti kolač da se hladi.

Savjet: Sirup se mora dobro ukuhati, ako ostane prerijedak umućeni bjelanjci neće ostati čvrsti, nego će se spustiti i pretvoriti se u tekućinu.

Izvor: cile / coolinarika.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*