Sarajevska Šampita : Čarobna formula, svega po 11!

Sastojci:

Za kore:

11 žumanaca, 11 kašika šećera, 11 kašika ulja, 11 kašika mleka, 11 kašika brašna, malo praška za pecivo, kora limuna

Za šaum

11 belanaca, 11 kašika šećera, Za preliv (agda), 2×11 (tj. 22) kašika šećera, 11 kašika vode, kriška limuna

Priprema:

Na početku izmeriti sastojke za preliv (agdu) i staviti na laganu vatru da se kuvaju!Zatim odvojiti belance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo i limunovom korom.Izliti smesu u namazanu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 °C (više ili manje, zavisno od vaše pećnice).U preliv (agdu) dodati limun.

Zatim napraviti šaum, i to ovako: mutiti belanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minuta, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.Umućenim belancima dodati preliv (agdu) i dobro izmutiti mikserom. Belanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vreme dok se peče kore, a posebno ih dobro umutite kad dodate preliv (agdu).

Preko kore izliti šaum, poravnajte i vratite u pećnicu na 4-5 minuta, tako da se formira korica.Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Napomena:

Od navedene količine namirnica napravi se zaista povelik kolač (dimenzija tepsije za pečenje kore treba biti cca 40×30 cm!). Ako želita manji kolač, smanjite količinu namirnica, što je vrlo lako napraviti budući da svega ide po 11.

izvor: coolinarika.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*