Šarene oblatne kombinacija cista desetka.Morate isprobati!

Sastojci:Krema:

3 dl mlijeka,30 dag šećera,30 dag mljevenog keksa,30 dag oraha,1 (25 dag) margarin,1 (10 dag) čokolada za kuhanje,1 vanilin šećer.

I još 1 pakiranje oblatni

Priprema1.Najprije prokuhati mlijeko i šećer, maknuti s vatre, a zatim dodati margarin. Kad se otopi, dodati keks i orahe.

2.Smjesu podijeliti u 2 dijela. U jedan dodati čokoladu i mješati dok se ne otopi.3.U drugi dodati vanilin šećer i izmješati.

4.Još vrućom kremom premazati oblatne kao na slici.Krema je dovoljna za srednje velike oblatne 27×37 cm!

Posluživanje

Izvor: coolinarka.com

Stari narodni lek koji je koristila moja baka: ukoliko vas mučI kašalj popijte ”šerbet”. Smjesa koju sam lično probao

Karamelizovan šećer, mlijeko i mast – je napitak našeg djetinjstva. To je stari recept koji su zabrinute majke spremale svaki put kada bismo počeli da kašljemo, osjećamo prve simptome gripe. Vjerujemo da su mnogi od vas pili ovo piće u djetinstvu.

Postoje 3 načina da napravite ovaj napitak:

  1. Šećer, mlijeko i mast (svinjska ili guščija)

U limeno lonče karamelizujete 2 kašičice šećera, a onda dok to još vri, dodate mlijeko pa miješate dok se šećer ne rastopi. Kad sipate u šolju, dodate i kašičicu masti (svinjske ili guščije) i mlako pijete polagano. Ukus nije loš.

  1. Mlijeko, mast i med

Mlijeko se zagrije do ključanja, a onda se doda mast. Kada se napitak prohladi, doda se kašika meda i pije se pred spavanje. Ako osjećate groznicu, najbolje je da se lijepo umotate u ćebe i zaspite odmah posle ovog napitka.

  1. Šećer, mlijeko i grančica žalfije

Šećer se karamelizuje, a onda se doda mlijeko. Dok mlijeko još vri, u njega se stavi grančica žalfije pa se nakon par minuta skida s ringle, procijedi se i pije se dok je još topao napitak.

Izvor: stil.kurir.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*