Sataraš za zimu – Bez konzervansa

Sastojci

1 kg luka– 3 kg paprika– 3 kg mesnatog paradajza– 2-3 kom mrkvice

I još

Ulje– secer– so

Priprema

Ovo su bile moje mjere, povrće vagano neočišćeno, vi se toga ne morate pridržavati, koristite vrste povrće u onim omjerima kako vi volite, važan je samo postupak rada i pravilno pakovanje. Od ove mjere izaslo je 8-9 tegla od 720 gr.Povrce ocistiti. Luk isjeci na rezanca,a paprike na vece komade. Paradajz preliti vrelom vodom i oguliti, isjeći na kriške.

Mrkvicu izribati na tanke kriskice pomoću ribeža… ili kako vam volja. Možete i da je ne stavljate.U široku šerpu naliti ulje i zagrijati. Najbolje je raditi na vatri jer je moguće koristiti šire posudje, pošto je potrebno da se povrće prži, a ne da se skuha u svom soku, odnosno da povrće ima više lufta…. Ubaciti luk na prženje i posoliti.

Kad luk omeksa, dodati mu mrkvu, kratko propržiti pa dodati papriku i opet posoliti…. Papriku kad kupujete, izaberite sve boje žutu, crvenu, zelenu… ja sam imala i narandžastu….Kad paprika malo omeksa dodati paradajz i malo posoliti… i onda lagano ukuhavati… do gustine koju volite… u toku kuhanja paradajza dodati mu šećer… na kraju peršun dodajte ako želite.

Vruć sataraš pakujte u zagrijane, čiste tegle, neka na vrhu bude samo sokic, ne smije viriti komadic paprike.Povežite tegle ili stavite poklopce na njih, te ih ušuškajte dekicom dok se ne ohlade.

Izvor: coolinarika.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*