Sedmo nebo

Sastojci

2 lista velike oblande

Oblanda sa kokosom:

4 belanca
malo soli
180 g šećera
100 g kokosa
60 g brašna

Oblanda sa keksom:

4 belanca
malo soli
180 g šećera
150 g mljevenog keksa
30 g brašna

Za fil:

8 žumanaca
200 g šećera
100 g čokolade
200 g maslaca ili margarina

Za glazuru:

100 g čokolade
3 kašike ulja

Način pripreme: Rernu uključiti na 150 stepeni.

Oblanda sa kokosom: U zdelu staviti 4 belanca, pazeći da vam žumanca, ni malo ne upadnu u zdelu, ako se to slučajno dogodi, sve izvadite van, stavite mrvu soli.

Mutite mikserom počev od manje brzine, pa pojačavajte. Kad ste izmutili belanca, počnite dodavati šećer, polako kašiku po kašiku uz stalno mešanje, da se šećer otopi. Kad ste izmutili dodajte kokos, brašno i sve promešajte lagano sa špatulom. Uzeti tepsiju u koju stane oblanda i okrenuti sa grubom stranom prema gore. Staviti fil, poravnati i staviti u vruću rernu i peći oko 25 minuta, mada sve ovisi o rerni.

Oblanda sa keksom: Isti postupak. U zdelu staviti belanca, mrvu soli, mutiti, dodavati šećer, potom dodati keks sa brašnom. Izvaditi pečenu oblandu sa kokosom, na tepsiju staviti oblandu sa keksom i ispeći. Fil: Na šporet staviti šerpu sa vodom u koju će stati zdela sa žumancima.

U zdelu u kojoj su bili odvojeni žumanci, dodati šećer i mutiti dok se sav šećer ne otopi, da izgledaju poput fine kreme. Staviti zdelu u šerpu i nastaviti kuvati na pari. Izlomiti čokoladu, staviti u žumanca i mutiti. Nakon 10-15 minuta sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

U zdeli izmešati penasto margarin ili maslac šta koristite, dodati ohlađeni fil i sve izmiksati. Staviti prvo oblandu sa kokosm, preko fil, sve izravnati, pa naopačke staviti oblandu sa keksom, ta glatka strana je gore. Ja stavim malo kuhinjsku dasku gore.

U šerpicu staviti izlomljenu čokoladu, dodati ulje, na paru da se otopi, preliti preko oblande. Izravnam što više mogu i podignem tepsiju, lupnem nekoliko puta o radnu površinu, tako mi se glazura jednako rasporedi. Nakon nekoliko sati režite.

izvor tortekolaci.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*