Semifredo – ledeni italijanski dezert

Sastojci:350 g slatke pavlake;5 jaja;70 + 60 g šećera;prstohvat soli;po izboru: voće, džem, naseckano orašasto voće, čokolada, nutela…

Priprema:Umutite 350 g dobro ohlađene slatke pavlake za šlag i stavite je u frižider dok spremate ostalo.Na pari mikserom umutite krem od 5 žumanaca, 70 g šećera (možete 20 g običnog šećera zameniti sa 20 g vanilin šećera). Pazite da posuda u kojoj su žumanca ne dodiruje vrelu vodu, jer će vam se žumanca u protivnom skuvati i zalepiti na dno – cilj je samo da se šećer istopi i da se krem zgusne, a za to će vam biti potrebno 5-10 minuta.

Za šam od belanaca na pari mutite 2 belanca s prstohvatom soli i 60 g šećera dok ne dobijete kremastu strukturu.Kada kremu od žumanaca i belanaca maknete sa pare bitno je da još koji minut nastavite da ih mešate, dok se zdela ne ohladi, kako se deo krema ne bi zalepio za dno. Kada se ohlade do sobne temperature, prvo laganim kružnim pokretima, kako bi sačuvali zapreminu i penastu teksturu, pomešate krem od belanaca i krem od žumanaca, a potom u tu smesu isto tako lagano umešajte ohlađenu umućenu pavlaku.

Na kraju sledi lakši deo – u smesu dodajte sitno narezano sveže voće, džem, naseckano orašasto voće, čokoladu ili nutelu – na vama je da odaberete. Možete i odvojiti jedan deo krema od žumanaca pa u njega umešati neke od tih dodataka, poput džema ili nutele, kako bi dobili ukusni krem koji ćete tek na samom kraju umešati u osnovnu smesu. Sve dodatke za semifredo je najbolje samo blago i površno umešati kako bi dobili nejednolični, mramorni izgled konačnog dezerta.

Semifredo treba da se hladi u zamrzivaču preko noći (najmanje 6 sati), a najčešće se stavlja u uske, plitke kalupe za hleb. Pre smrzavanja, kalup obložite plastičnom folijom, ulijte smesu i pokrijte je folijom da se tokom smrzavanja ne bi sakupili kristali vode.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*