Sirup od ruže

Ruža se svojom ljepotom i mirisom ističe u brojnim buketima te se gotovo uvijek odabire za posebne prilika kada svečanost i važnost trenutka želimo naglasiti i cvijećem. No čarobna kraljica cvijeća ima i ljekovita svojstva jer njezine baršunaste latice skrivaju vitamine A, C i E, flavonide i ostale bioaktivne spojeve.

U narodnoj medicini ističe se i kao lijek za jetru i crijeva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njezin blagotvorni utjecaj na vitalnost kože.

RECEPT ZA SIRUP OD RUŽE:

Tri četvrtine staklenke zapremine od 5 litara napuniti laticama ruža.Dodati 4 dag limunske kiseline, naliti vode gotovo do vrha. Pokriti tanjurićem, ali ne poklopcem.Ostaviti deset dana na suncu. Procijediti.

Zašećeriti (koliko ima litara tekućine, toliko je potrebno kilograma šećera).Miješati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi.Sirup uliti u boce i dobro zatvoriti.

Napomena: Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima. Idealne su mirisne i grmolike vrtne ruže.

izvor zadovoljna.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*