Starinska torta od bele čokolade

Sastojci:

Za koru: 15 belanaca, 375 g šećera, 375 g mlevenih lešnika (mogu orasi ili bademi)

Za fil: 15 žumanaca, 15 kašika šećera, 375 gr putera, 150 gr bele čokolade

Uputstvo: Žumanca skuvati sa sa šećerom na pari, fino i gusto. To znači da kada varjačom koja je oslonjena na dno posude povučete za njom ostane trag koji se polako zatvara. Skuvana žumanca ostaviti da se hlade.

Rernu zagrejati na 200 stepeni. Pleh 26 x 31 premazati uljem, preko staviti papir za pečenje pa i njega lagano premazati uljem. Praviti 3 kore, svaku od po 5 belanaca, 125 g šećera i 125 g lešnika.

Belanca umutiti sa prstohvatom soli da postanu penasta, pa dodati šećer i mutiti dok se ne dobije sjajan, gladak i čvrst šaum. Umešati kašikom lešnike lagano, pokretima odozgo na nagore. Pripremljenu smesu izručiti u pripremljen pleh i poravnati. Peći 15-tak do 20 minuta. Kora je pečena kada se odvaja od ivica pleha.

Pečenu koru izvrnuti na papir za pečenje postavljen ili na poslužavnik ili na dasku, skinuti onaj papir na kojem se pekla.

Za sledeću koru isti papir ponovo premazati sa malo ulja i vratiti u pleh. Dok se prva kora peče pripremiti smesu za drugu, pa sve isto ponoviti i za treću koru. Za pečenje treće kore okrenite isti papir i opet premažite sa malo ulja.

Kada se žumanca lepo ohlade, umutiti puter pa spojiti sa njima, a čokoladu posebno otopiti na pari bez ikakvih dodataka pa sve sjediniti.

Premazivati kore redom i na kraju celu tortu istim filom, ukrasiti po želji.

izvor stil.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*