Starinski prutići od oraha

Sastojci:Smjesa od oraha:140 g mljevenih oraha,140 g šećera,1 jaje,1 žutanjak,80 g krušnih mrvica

Snijeg od bjelanjaka:2 bjelanjka,prstohvat soli,100 g šećera,1 žlica limunovog soka

Priprema:U veću zdjelu stavite mljevene orahe, šećer, krušne mrvice, jaje i žutanjak pa kuhačom sve dobro izmiješajte.Rukama sjedinite smjesu i prebacite ju na masni papir. Malo ju rukama pritisnite i formirajte u oblik pravokutnika. Preko smjese stavite još jedan masni papir pa razvaljajte smjesu na cca 0,5 cm debljine. Smjesa je jako mekana (raspadljiva) i ljepljiva, pa ćete ju na ovaj način najlakše razvaljati.

Od smjese režite prutiće veličine cca 1×5 cm. Izrezane prutiće pažljivo premjestite na veliki lim za pečenje kojeg ste prekrili masnim papirom. Prutiće, jednog po jednog, pažljivo premiještajte uz pomoć noža za mazanje.

Radite sve pažljivo kako vam se prutići nebi raspali.Ostatak smjese ponovo skupite, razvaljajte između dva masna papira te izrezujte prutiće dok ne potrošite svu smjesu.

Kada ste napravili sve prutiće, pripremite snijeg od bjelanjaka.

Bjelanjcima dodajte prstovat soli i miksajte ih dok se ne pretvore u snijeg. Zatim postupno dodajte malo po malo šećera i nastavite miksati bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg, odnosno dok se kristali šećera ne otope. Na kraju dodajte limunov sok.

Snijeg od bjelanjka premjestite u vrećicu za ukrašavanje i nanesite na svaki prutić. Prutiće od oraha sušite 2 sata na temperaturi od 50°C.

NAPOMENA: Prutiće možete pripremiti i tako da cijelu smjesu razvaljate u oblik pravokutnika i premažete snijegom do bjelanjaka, a zatim izrezujete prutiće i slažete ih na lim za pečenje. S obzirom da je sve jako ljepljivo, nakon svakog rezanja nož obavezno operite i obrišite.

izvor slatkisvijet.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*