Starinski recept za zimnicu

U jeku je priprema zimnice za predstojeće hladniije dane, zato vam donosimo ovaj sjajan recept za turšijske papirke punjene kupusom, uz koje ćete bilo kada imati spremljen obrok. Naime, dovoljno je da dodate parče mesa i ručak je spreman! I ne samo to, kada jednom probate njihov neodoljiv ukus, svake godine ćete ih sigurno praviti!

Potrebni sastojci:3-4 kg kupusa;5-6 kg žutih paprika;5 l vode;150 g soli

Kako se pripremaju?

Paprike očistiti od peteljki i semenki, oprati ih pa ih poređati na tanjir obložen pamučnom krpom da se lepo osuše. Suve paprike iznutra pomalo posoliti, poređati u tepsiju i staviti da i one stoje oko sat vremena.

Skinuti prvi sloj liski sa kupusa, obrezati korenje i oprati ga, pa izrendati ga. Zatim ga postepeno soliti sa dve supene kašike soli i rukama mešati da so prođe svuda. Takođe ga ostaviti da odstoji oko sat vremena.

U 5 l vode rastvoriti 150 g soli i mešati dok se so potpuno ne istopi. Paprike do vrha puniti kupusom i ređati u plastičnu posudu. Ako vam je ostalo malo kupusa, poređajte ga preko i između paprika. Zatim preliti slanom vodom, koju ste prethodno promešali.

Odozgo poklopiti tanjirom, pritisnuti i ostaviti da stoji 15 dana. Posle toga, ovaj fenomenalan prilog uz svaki obroj je spreman za jelo.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*