Šubarice

Aleksandra Zobić nam je poslala video recept za pripremu šubarica ili ruskih kapa.

Sastojci za kore:8 jaja,4 jušne žlice vode,2 jušne žlice ulja,250 gr šećera,250 gr brašna,1/2 paketića praška za pecivo,10 gr kakao praha.

Sastojci za fil:1 l mlijeka,200 gr brašna,400 gr šećera,aroma ruma,300 gr maslaca.

Sastojci za ukrašavanje:100 gr mljevenih oraha,100 gr kokosa u prahu,100 gr čokolade,50 gr maslaca.

Priprema:Razdvojite bjelanca od žumanjaka. Umutite bjelanjke u čvrst snijeg te dodajte žumanjke.Dodajte vodu, ulje i šećer te dobro umutite sa mikserom.Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao prah te dodajte sve zajedno u smjesu sa jajima.Umutite dok vam svi sastojci nisu dobro sjedinjeni.Pripremite veliku tepsiju za pečenje ili pecite koru dva puta u tepsiji veličine 25 cm x 35 cm.Pecite na 220ºC oko 15 minuta zavisno od pećnice.

Za fil pomiješajte šećer i brašno sa malo mlijeka te dobro umutite sa mikserom.Zagrijte ostatak mlijeka samo malo bez da bude previše toplo te dodajte smjesu sa šećerom i brašnom.Kuhajte dok vam se dobro ne zgusne između 8 i 10 minuta.Kada ste fil ukuhali ostavite da se ohladi uz konstantno miješanje.Kada se fil ohladio umutite maslac i postepeno dodavajte skuhan fil u maslac.Mutite lagano i dodajte aromu ruma.
Miješajte sa mikserom oko 10 minuta dok ne dobijete pjenastu i čvrstu pjenastu masu.

Kada je kora pečena iskružite sa čašom na željenu veličinu te počnite da filujete šubarice.Filujte šubarice kao na videu sa dosta fila bez da ih pritišćete previše.Oblikujte fil lijepo te uvaljajte u kokos ili mljevene orahe.Pomiješajte čokoladu i maslac te dodajte po žličicu čokolade na šubaricu.Ostavite da odstoji bar 1 dan u hladnjaku prije posluživanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*