Tiramisu Sofije Loren

Sa više kuvara koje je potpisala, Sofija Loren obezbijedila je reputaciju vrsne kuvarice, pored njene zaostavštine vrhunske glumice i internacionalnog seks simbola. Jedan od njenih najboljih dezerata? Tiramisu.

U kuvaru “Recepti i memoari”, a u kojem se nalazi preko sto porodičnih recepata, Sofija je dala instrukcije kako napraviti ovaj klasični italijanski dezert.

3 jajeta,5 kašika šećera,170 grama maskarpone sira,36 komada piškota,230 ml likera od narandže,230 ml espreso kafe,60 grama tamne čokolade,narendane,50 grama kakaoa.

Priprema:Pomiješajte žumanca i šećer i izmiješajte mikserom. U drugoj posudi miješajte bjelanca dok ne dobijete čvrsti snijeg.

Dobijenu masu od žumanaca i šećera pomiješajte sa marskapone sirom. Dobro izmiješajte te dodajte snijeg od bjelanaca i opet izmiješajte.

Poredajte polovinu piškota pa ih pošpricajte polovinom količine likera od narandže i espreso kafe. Nakon toga ih premažite dobijenom maskarpone smjesom, preko toga narendajte pola količine čokolade i prespite sa pola količine kakaoa.

Zatim redajte ostatak piškota i ponovite postupak kao što ste radili nakon prvog sloja, s tim što ćete ostatak kakaoa nanijeti prije serviranja. Ohladite i poslužite.

Autor: minimagazin.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*