Torta sa turskim keksom ( Šeherezada torta )

Sastojci:1200 ml. mleka,10 kašika šećera,4 pudinga sa ukusom karamela,250 g. maslaca ili margarina,200 g. šećera u prahu,400 g. šlaga,400 ml. kisele vode,oko 500 g. turskog keksa.

Priprema:

Odvojiti oko 200 ml. mleka i razmutiti puding i šećer i skuvati u ostatku mleka. Čim sklonite sa vatre prekriti direktno preko pudinga najlon folijom da se ne uhvati korica. Kada se ohladi, najlon folija se ukloni bez problema jer se puding ne zalepi za foliju.

Ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Penasto umutiti maslac ili margarin sa šećerom u prahu, dodavati postepeno, kašiku po kašiku puding stalno lagano muteći mikserom.

Na kraju sve još malo izmiksati većom brzinom da bi se dobio gladak krem.

Šlag prah koji već sadrži šećer umutiti sa kiselom vodom.I fil i šlag ostaviti pola sata u frižideru pre filovanja torte.

Ređati keks na tacnu, 20 kom. keksa za svaki red, naneti karamel fil pa šlag i ponavljati postupak tako da se dobije 5 redova sa keksom. Na gornji sloj posle petog reda keksa takođe naneti i fil i šlag.Tortu ostaviti preko noći u frižider da se filovi stegnu, keks omekša i da se sjedine ukusi.

NAPOMENA:keks se ne umače u mleko,postoje razne vrste maslaca, neki su izuzetno meki na sobnoj temperaturi i oni nisu pogodni za ove vrste krema kao u receptu.

Ja koristim ovu vrstu irskog maslaca i kreme su sa njim dovoljno čvrste, ako nemate čvršći maslac najbolje koristiti margarin za kolače.

Izvor:http://www.maminajela.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*