Tri recepta za domaći sirup od bazge

Bazga je u punom cvatu pa je ovo vrijeme idealna prilika da njezin predivni miris i aromu pospremimo i za naredne mjesece, naravno u obliku sirupa.

Ako ste među onima koji se do sada nisu okušali u izradi ovog sirupa zbog straha da je komplicirana, moramo vam reći da je cijela priča zapravo poprilično jednostavna, a rezultat savršen.

Prije nego što s vama podijelimo tri recepta, kako biste mogli odabrati opciju koja vam se čini najprimamljivijom, napominjemo da se bazgini cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni koji su potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom.

Također, dobro pripazite gdje ćete brati cvjetove jer primjerice kanali i druga zagađena mjesta nisu dobra opcija. Odaberite grm s kojeg ćete brati cvjetove koji nije onečišćen.

Sada krenimo s receptima, jedan je od njih klasični domaći bakin recept za sirup od bazge, a druga dva imaju još neke male dodatke koji rade svoj dio čarolije.

RECEPT ZA SOK OD BAZGE I MENTE

SATOJCI:- 40 cvjetova bazge;- 4-5 šaka svježih listova mente;- 3 litre vode;- 3 dag limunske kiseline;- 3 kilograma šećera

PRIPREMA:Dobro operite cvjetove bazge i listove mente.Stavite šećer u vodu i kuhajte sve dok se u potpunosti ne rastopi.Kada se smjesa šećera i vode prohladi, u nju stavite limunsku kiselinu, bazgu i mentu.Ostavite smjesu da odstoji 24 sata.Nakon 24 sata procijedite sok kroz gazu, prelijte u boce i vrijeme je za uživanje.

SOK OD BAZGE S DODATKOM KOPRIVE

SASTOJCI:- 15 cvjetova bazge;- 15 stapki koprive;- 3 litre vode;- 4 dag limunske kiseline;- 2 limuna i 1 grejp (ili 1 limun i 2 grejpa želite li više gorkasti okus sirupa, poput tonika);- 3 kilograma šećera

PRIPREMA:Potopite cvjetove bazge i koprivu u vodi s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom te iscijeđenim grejpom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

BAKIN DOMAĆI SOK OD BAZGE

SASTOJCI:- 30 cvjetova bazge;- 3 litre vode;- 4 dag limunske kiseline;- 3 limuna;- 3 kilograma šećera

PRIPREMA: Potopite cvjetove bazge u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

izvor zadovoljna.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*