Tulumbe koje uspijevaju svakoj domaćici

Imala sam želju za blog napraviti tulumbe koje su zaista dobre, tako da sam se ovih dana posebno trudila oko toga. Moram priznati da nisam zadovoljna sa mojim prvim tulumbama koje sam pravila nedavno, čije tijesto je bilo premekano što se odrazilo na izgled i u konačnici na kompletnu teksturu. Prije početka pripreme razmišljala sam kako želim napraviti šerbet manje slađi i rijeđi, tako je i bilo. Na kraju je sve to ispalo blaga katastrofa tijesto komplet mekano, šerbet je skliznuo sa tulumbi, nee to nikako nisam mogla objaviti.

S obzirom da sam stekla veliko povjerenje kod mojih pratitelja, moja je dužnost da to održim i da nastavim preporučivati recepte kojima zaista možete vjerovati. Inače sam u horoskopu tvrdoglavi ovan i zato nisam odustala od recepta, već sam se zainatila pronaći onaj odličan za tulumbe.

Detaljno sam po internetu proučila recept na domaćim i stranim stranicama i vjerujte da sam shvatila kako se po slici može primjetiti koje su dobre, a koje neuspjele tulumbe, ima svega. S obzirom da su tulube Turski recept najviše sam pregledala kako to oni rade, te sam pokušala slijediti njihove upute. Inače su recepti dosta slični, radi se o nijansama.

E sada malo o ovim uspjelim odličnim tulubama 🙂 Neke od karakteristika su da je tijesto izvana čvrsto i kada ga jedete hrska kao čips, a unutarnji dio ostaje mekan. To što sam na početku fantazirala da želim šerbet koji je rijeđi i manje sladak, to je bilo pogrešno. Sastavni dio tulumbi i jesete da se spoje sa gustim šerbetom, inače to nije to. Čak po želji na kraju pripreme možete dodatno preliti šerbet preko tulumbi. Posebnu pažnju treba obratiti i na dio pečenja, ali detalje o tome objasnit ću u receptu.

Za ovako lijep izgled zaslužna je posebna šprica za tulumbe, koju možete pronaći u trgovini Sve i svašta. Inače šprica ima dva nastavka, a ovoga puta odlučila sam se koristiti ovaj što ostavlja više nabora, naravno vi možete po želji.

Ako volite tulumbe onda će vam se sigurno svidjeti i ova sočna baklava sa orasima, mi je obožavamo.

SASTOJCI:ŠERBET ILI AGDA:900 ml vode,1300 gr šećera,2 vanilin šećera,1 limun.TIJESTO ZA TULUMBE:700 ml vode,prstohvat soli,1 žlica šećera,50 ml ulja,500 gr brašna,6 jaja M veličine,1 l ulja za prženje.

TULUMBE PRIPREMA:Dan ranije pripremite šerbet kako bi se dobro ohladio.Za šerbet u lonac stavite vodu, šećer, vanilin šećer i limun, zatim stavite kuhati.Kada provri ostavite šerbet da kuha 10 minuta.Nakon što se ohladi stavite ga u frižider do sutradan.

Za tijesto u lonac dodajte vodu, šećer, prstohvat soli i ulje.Kuhajte dok se šećer i sol ne istope, zatim sklonite sa strane.Dodajte brašno i dobro sjedinite sve sastojke pomoću kuhače.Ostavite tijesto da se ohladi.Rukom izmijesite tijesto.Dodavajte jedno po jedno jaje i miksajte. Bilo bi vam lakše kada bi to činili sa robot mikserom, ukoliko ga nemate bit će dobro i sa jačim ručnim mikserom.

Dobit ćete čvršće tijesto, ali opet neće biti pretvrdo.Postavite željeni nastavak u špricu za tulumbe, koju možete pronaći ovdje. Smjesom punite špricu.U tavu ili lonac ulijte ulje.Vrh drvenog dijela šprice umočite u ulje, te ga postavite na odgovarajuće mjesto

U hladno ulje istiskujte tijesto. Malo ćete morati jače stisnuti, ali to tako treba biti. Gledajte da bude jednake dužine. Svaki komad tijesta odrežite škarama, koje ste predhodno umočili u ulje, ali činite to uz špricu. Nemojte prepuniti tavu, jer će tulumbe prilikom pečenja porasti.

Kada ste završili sa ubacivanjem tijesta u ulje, možete uključiti indukciju ili plin, ovisno na čemu pržite. Bitno je da se tulumbe peku na srednjoj temperaturi. Pošto sam koristila indukciju koja ima dvije jačina, prvu sam namjestila na 1000 W, a drugu na 200 W, možda ovaj podatak nekome pomogne.

Do sredine pečenja neće biti potrebe dirati tulumbe, a onda kako se ulje bude grijalo primjetit ćete da se one same okreću. Kada počnu rumeniti okrećite ih po potrebi.Nakon što su tulumbe pečene ugasite indukciju ili ih sklonite s vatre. Odmah ih ubacujte u šerbet, natopite ih i ostavite 2-3 min.

Prebacite tulumbe na neku tacnu, tepsiju što vam je zgodnije.Dok sve to napravite nastavite puniti špricu i istiskujte u ulje. Sve to činite uz pomoć škara, koje opet umčite u ulje. Kada ste završili sa istiskivanjem tijesta stavite ih na indukciju ili plin kojeg zagrijete na srednju temperaturu.

Dalje ih kao predhodne tulumbe stavljate u šerbet i na podlogu.Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve tijesto.Primjetit ćete da su tulumbe izvana tvrđe i hrskave, a unutra mekane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*