Twix

Sastojci za kalup 23×33 cm:

Brownie podloga:155 g maslaca – sobne temperature,220 g šećera,3 jaja,prstohvat soli,50 g kakaa,140 g brašna,kavena žličica praška za pecivo.

Zagrijte pećnicu na 175 °C.Tucite maslac i šećer dok se maslac ne zapjeni. Dodajite jedno po jedno jaje stalno miješajući. Dodajte sol. Brašno, kakao i prašak za pecivo zajedno prosijte pa smjesu dodajte u smjesu jaja, šećera i maslaca. Sve miješajte (mikserom) da se sjedini i izlijte u kalup kojem ste dno obložili pek papirom.Pecite cca 25 min odn dok dok čačkalica kojom ste bocnuli tijesto ne bude suha.Ostavite biskvit da se ohladi u kalupu.

Napomena za brownie podlogu: – već sam vidjela neke komentare tipa- radit ću kolač ali sa drugim biskvitom- ok, radite, ali ovaj će kolač biti skroz drugačiji ako ga budete radili na klasičnoj biskvitnoj podlozi- po strukturi ostalih slojeva- ne preporučam klasičnu biskvitnu podlogu…ukoliko vam se ova ne sviđa- radite radije neku svoju brownie podlogu- podloga treba biti kompaktnija, tvrđa, ne smije se mrviti i treba biti lagano gorkasta.

Ganache:250 g čokolade (sa 52% kakaa),250 g slatkog vrhnja
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte preko čokolade. Miješajte dok se čokolada ne rastopi.
Par žlica ove kreme razmažite preko brownie podloge i preko nje stavite sloj od keksa.

Sloj keksa:300 g Digestive keksa,150 g maslaca,125 g sirnog namaza.
Kekse sameljite. Maslac otopite i pomješajte sa keksima. Smjesi dodajte sirni namaz (ja koristim Vivis) i sve sjedinite u ujednačenu smjesu. Žlicom – u hrpicama- rasporedite ovu smjesu po brownie podlozi (a najprije ste ju premazali čoko ganacheom u tankom sloju) i poravnajte ju tako da bude približno svugdje jednake debljine.

Napomena za kekse- koristila sam Digestive kekse jer su oni manje slatki i nekako su i tvrđi od npr Pettit-a – u ovom kolaču- s obzirom da ima solidno šećera u kolaču (karamel) – više odgovara da je keks neutralnijeg okusa- čak i pomalo slankast jer se takav i bolje slaže sa karamelom.
Ukoliko nemate sirnog namaza već koristite npr mascarpone- malo ga posolite.

Karamel:500 g šećera,2 dcl vode,250 g slatkog vrhnja,125 g maslaca.
Stavite šećer i vodu u širu rostfrei zdjelu, poklopite i sve stavite na vatru. Neka provrije. Kad je provrlo- otklopite i dalje kuhajte neka voda ispari. Svako malo odižite zdjelu i naginjite ju da šećer oblije stranice zdjele da se ne stvore kristali na stranicama, Nipošto nemojte ničim miješati.Zagrijte slatko vrhnje do vrenja.

Nadgledajte topljenje šećera. Karamel je najbolji kad šećer dobije jantarnu boju- no pazite da vam ne pregori- mala je razlika između dobrog i pregorenog karamela! ;)Još jedna tajna dobrog karamela- osim da je šećer jantarne boje- kad se nagnete nad zdjelu u kojoj topite šećer- ako vas pare “grizu za oči” tj tjeraju suze- karamel je spreman!

Nalijte slatko vrhnje i pazite da vam sve ne eruptira!Odmah dodajte i maslac i miješajte da se sve otopi i ujednači te sve skupa još kratko kuhajte- par minuta tek.Maknite zdjelu sa strane da se kratko prohladi (5 min) i izlijte pripremljeni karamel preko sloja keksa.

Ostavite da se karamel potpuno ohladi na kolaču.Ohlađeni karamel prelijte već pripremljenim ganacheom (ukoliko vam se stegao, slobodno ga opet lagano zagrijte prije prelijevanja kolača). Ostavite kolač da se do kraja ohladi.

Ukoliko želite dobiti kolač izrezan na ravne uredne kocke- treba vam oštar nož tanke oštrice kojeg prije rezanja držite u vrču sa vrelom vodom. Prije svakog reza po kolaču- lagano ga obrišite papirnatim ubrusom- napravite jedan odlučni rez, opet obrišite nož; stavite ga u vrč s vodom i ponovite postupak. Preporučam da kod svakog odrezanog reda kolača- malo pomaknete taj red da se odmakne od ostatka jer karamel ima tendenciju da se opet slijepi. 😉

Zašto sam napravila izmjene u odnosu na originalni recept?

prije svega brownie sloj u dimenzijama kalupa navedenim u receptu- mi je ispao predebeo pa sam ga morala rezati.sloj keksa sam izmjenila jer mi je draža kombinacija keksa i maslaca sa malo sirnog namaza od čiste kombinacije sirnog namaza i keksa. :)karamel baš volim sama raditi i uvijek mi je boli od verzije- “kupite karamel bombone i otopite ih”ganache- hm- on mi se sam po sebi podrazumijeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*