Znate li što je tarana? Na njoj su odrasle generacije, a priprema se od samo dva sastojka

Radi se o jednoj vrsti tjestenine (tarana, taranica, taranić…) koja je u naše krajeve došla nekada davno iz Turske (tamo u tijesto dodaju i pire od rajčica).

Recept za taranu, kakva se kod nas jede od davnina, ne može biti jednostavniji, a potrebna su vam dva sastojka – brašno i jaja.

Sastojci:

4 jaja
oko 400 g oštrog brašna (ovisno koliko su jaja velika)

Priprema:

Pomiješajte jaja i brašno pa to mijesite i dodajte još brašna po potrebi dok se tijesto ne prestane lijepiti za podlogu. Važno je da bude dosta tvrdo, jer se kasnije riba na ribež, na dijelu gdje inače ribate jabuke.

Mala napomena: tijekom ribanja, kad se tijesto počne lijepiti za ribež, samo ga malo pobrašnite pa nastavite s poslom.

Izribano tijesto raširite na pobrašnjenu kuhinjsku krpu pa ga pospite brašnom i ostavite neka se dobro suši. Samo pazite da krpa nema nekakav miris (po deterdžentu i sl.) jer će se taj miris uvući u tijesto i pokvariti taranu.

Osušenu tjesteninu čuvajte u krpenoj vreći ili staklenoj posudi s poklopcem, i koristite po potrebi.

Skromno jelo koje je prehranilo mnoge
Naše bake su ovu tjesteninu stavljale u juhe, a kuhale su je i na mlijeku u slatkoj ili slanoj varijanti (slično riži na mlijeku). U tom slučaju stavite mlijeko da provrije pa skroz smanjite vatru i dodajte tarane tako da bude gušće (ne previše gusto). Kuhajte 8 do 10 minuta, posolite ili pošećerite te ostavite neka malo stoji sa strane poklopljeno.

Postojala je još jedva varijanta: taranu su kuhale u vodi u koju su stavile malo masti, slično kako se priprema s mlijekom. Dodale bi u to ili malo soli ili šećera, ovisno kako tko voli, i to su posluživale obitelji za doručak.

Još jedan savjet: Nekada su žene jako pazile da taranu prave tijekom suhih dana bez previše vlage u zraku – tako se bolje posušila i mogla je dulje stajati. Naime, sušenjem na vlažnom zraku tarana dobije neku sivkasto-zelenkastu nijansu, a ako je dobro napravljena i osušena tad ima lijepu žućkastu boju.

izvor 24sata.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*