Biti tetka je najlepša stvar na svetu

Biti tetka je bez sumnje nešto najbolje na svetu. Bilo da već ima svoje dete ili ne, to mitsko biće – tetka, u stanju je da voli dete svog brata ili sestre kao da je njeno.

Na stranu svi drugi članovi porodice, naklon do poda za njihov trud, ali tetka je tetka. Sve tetke u svom srcu imaju posebno mesto koje verno čuvaju za svog bratanca ili sestrića. To je posebna kategorija privrženosti i teško ju je zapravo obuhvatiti rečima.

Kada postanu dovoljno svesni činjenice da imaju tetku, i šta ona predstavlja, i oni, ti mali vragolani upućuju njoj posebnu vrstu ljubavi. One postaju njihov najbolji prijatelj i njihov verni saveznik. Uvek im čuvaju leđa, nose sa sobom dovoljnu artiljeriju slatkiša, i nikad ne priznaju mami i tati ako se sok prolio po zadnjem sedištu auta, slučajno doduše. Preuzimaju na sebe krivicu ako zatreba.

Tetke nisu tu da bi pokazale kako nije kul biti mama ili tata, već su tu da upotpune život tog malog stvorenja, zvanog dete. Biti tetka je najdivnija stvar na svetu a evo i zašto:

Da da, znamo od odraslih se očekuje da se ponašaju, pa kao odrasli. Ali ne i u slučaju tetke. Gledanje crtanih filmova, pravljenje kikica, lakiranje noktiju, pričanje priča, igranje sa autićima, valjanje po podu i skakanje po krevetu, sve je to svojstveno jednoj tetki. Vođena parolom, što se mora nije teško. Samo tetka dobija tu sjajnu ulogu da bude dete ponovo, bez da joj iko zamera.

Tetka je uzor!
Tetka je neko ko je neverovatan, zabavan i ko je uvek na strani deteta. Nije ni čudo što dete kad poraste želi da bude baš kao njegova tetka. Bila toga svesna ili ne tetka je njihov uzor i svojim ponašanjem oblikuje stvarnost tih malih radoznalaca.

Tetka je osoba od poverenja
Ako je tokom detinjstva tetka sa svojim nećacima imala blizak odnos, on će se vrlo verovatno kao takav nastaviti i kada budu u tom osetljivom dobu adolescencije. Sve što ne budu smeli da kažu roditeljima, najverovatnije će reći svojoj tetki. Tetke se smatraju manje opasnom odraslom osobom, i zato im deca ukazuju bezgranično poverenje.

Tetka uvek ima dozvolu da razmazi dete

Uloga roditelja je da vaspitaju dete, a tetka da ih razmazi. Ne može i ne treba svako da ima isti zadatak u porodici. Neko mora biti na strani dece, a ko drugi nego tetka. Čokoladica ili dve više nego što su roditelji rekli, odlaganje odlaska u krevet petkom uveče kada se spava kod tetke, kokice za večeru, sitni pokloničići bez većeg razloga, sve je to svojstveno tetkama.

Možda sebi neće kupiti novi parfem za rođendan jer joj se čini preskupim, ali će svakako svojoj maloj princezi pokloniti i dvorac i princa na belom konju ako zatraži, taman je koštalo kao mesečna plata.

izvor zadovoljna.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*