Da li su muške prehlade zaista teže nego ženske

Nije tajna da žene ignorišu prehladu i ispunjavaju sve dužnosti na poslu i kod kuće, dok muškarci s prvom temperaturom i blagim curenjem nosa iznemogli padaju u krevet.

Mnogi se zbog toga pitaju da li muškarci doživljavaju prehladu i temperaturu na drugačiji način nego žene.

Iako postoje neka istraživanja koja pokazuju razlike u reakciji na prehladu muškog i ženskog organizma, to ne bi trebalo da čini neku razliku. Ipak…

Kad je muškarac prehlađen, pomislili biste da je u pitanju neka teška bolest. Leži na kauču, ne može ništa, jednostavno se prepusti sudbini. Kod žena je to malo drugačije – popiju lek i odu na posao.

S obzirom na to da je scenario u gotovo svakoj kući ovakav, postavlja se pitanje ima li neki konkretan razlog ili je ipak u pitanju samo stereoptip.

Neki stručnjaci kažu da muškarci i žene zapravo mogu različito da reaguju na prehladu, a istraživanja kažu da muškarci mogu imati više simptoma nego žene kada su prehlađeni, piše Webmd.

Što se tiče prehlade, može postojati određeni uticaj pola. Ženski hormon estrogen usporava brzinu razmnožavanja virusa, što može dovesti do manje simptoma.

“Virus gripa se kod žena možda neće tako brzo širiti zbog estrogena i načina na koji žensko telo reaguje na njega. Studije nisu pokazale vredi li ista stvar za virus prehlade”, kaže Kim Templton, lekarka sa hirurgije u bolnici Univerziteta u Kansasu, koja je napravila opsežna istraživanja o rodnim razlikama u zdravlju.

Ističe i kako je deo mozga koji kontroliše telesnu temperaturu veći kod muškaraca zbog testosterona.

“To može dovesti do viših temperatura kod muškaraca u odnosu na žene”, kaže Kim Templton.

Ali ove stvari možda neće imati veliki uticaj na nošenje sa bolestima. Aron E. Glat, načelnik odeljenja medicine u bolnici Saut Nasau komjunitiz kaže kako postoje male, ali ne tako značajne razlike u imunom sistemu muškaraca i žena.

Kulturološki faktor

Kulturološki faktori igraju veliku ulogu, prema Polaku, autoru knjige “Real Boys: Rescuing Our Sons from the Myths of Boyhood”. Objašnava kako su, istorijski gledano, muškarci bili naučeni da misle da moraju da budu “beskonačno sposobni i uvek uspešni”.

“Dakle, ako dobijemo bilo kakvu bolest, od toga pravimo veliku stvar jer se čini da je to velika stvar. Uzrokuje još veće probleme jer bi trebalo da budemo nepogrešivi”, kaže on.

Drugim rečima, muškarac sigurno misli da je njegova prehlada korak do smrti, inače mu to ne bi toliko smetalo, a naravno da mu smeta, pa preuveličava.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*