Kad pročitate ovo promijenit će vam se život iste sekunde: lekciju o punoj čaši sigurno niste čuli

Kako se svi trudimo da prezimimo zimu i brojne krize, predstavljamo vam mehanizam koji pomaže da odagnate tjeskobu.

Riječ je o predavanju jednog psihologa, a čak i da je urbana legenda koja kruži mrežama, nije zgoreg znati ovu mudrost. Predavanje dotičnog profesora ide ovako:

Svakoga dana suočavamo se sa izazovima i preprekama koje nam pomažu da rastemo i koji nas definišu. Ali kada se stres uvuče, to može da učini da stvari postanu skroz nemoguće. Može nas čak paralisati i spriječiti da uradimo stvari koje moraju da se završe – rekao je profesor na početku predavanja.
Onda je sipao vodu iz bokala u čašu i pitao svoje studente: – Koliko je teška ova čaša vode?

Studenti su davali razne odgovore:

“Dva decilitra”, rekla je jedna studentkinja, a zatim su se nizali odgovori: „tri decilitra“, „pet decilitara“.

Profesor im je na to odgovorio:

Apsolutna težina ove čaše nije bitna. Ona zavisi od toga koliko dugo je držim. Ako je držim jedan minut, ništa se neće desiti. Ako je držim jedan sat, počeće da me boli ruka. Ako je držim cijeli dan, moja ruka će utrnuti i biću paralisan. Dakle, težina čaše nije se promijenila, ali što je duže držim, ona postaje teža – rekao je profesor, a zatim nastavio.

Stresovi i brige u životu su poput ove čaše vode. Ako mislite o njima neko vrijeme, onda nije problem. Ako mislite o tome malo duže, onda počinje da boli. Ako mislite o njima cijeli dan, bićete paralisani i nesposobni da uradite bilo šta drugo. Zapamtite: spustite čašu – zaključio je profesor.

izvor hayat.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*