Kada pređete preko ljudske gluposti, uvreda i loših dela, desiće se važne stvari

Osoba koja vas je uvredila ne oseća bes, ne oseća duševnu bol ili ozlojeđenost – to osećate samo vi kada vas neko uvredi. Znači da ta uvreda šteti samo vašem fizičkom i mentalnom zdravlju

Buda je jednom rekao: „Držati bes u sebi je kao da držiš užareni ugalj. I dok imaš želju da nekog spališ njime, ti u stvari sebe uništavaš!“

Osoba koja vas je uvredila ne oseća bes, ne oseća duševnu bol ili ozlojeđenost – to osećate samo vi kada vas uvredi neko.Stoga je veoma važno oprostiti osobi koja vas je uvredila. To je ono što morate uraditi da biste se rešili nepotrebne patnje.

Ali šta je oproštaj?

To nije samo prihvatanje onog pukog „izvini“. Reći „sve je ok“ često ide ruku pod ruku sa oprostom, ali su dva različita koncepta.

Da biste oprostili osobi koja vas je uvredila, morate da se oslobodite besa i negativnih misli duboko u sebi. Opraštanje nije samo formalnost – to je stanje duha koje nas može izvuć iz nevolje, ali i baciti u dubok fizički i psihički ponor.

5 zdravstvenih prednosti koje se dešavaju kad oprostite:

  1. Opraštanje smanjuje nivo stresa – jer tada imate manje razloga za nerviranje
  2. Čuva vaše srce zdravim – opraštanje je bukvalno dobro za srce, jer ga ne izlažete naporima
  3. Smanjuje emocionalni i fizički bol
  4. Povećava životni vek – onaj ko ume da oprosti živi duže.
  5. Krvni pritisak se normalizuje – opraštanje je povezano sa opuštanjem

Svi se slažemo da oprostiti nije lako, ali samo se setite da držeći ljutnju u sebi možete sebi i da naškodite. Kada se oslobodite mentalnog tereta, vaše telo će se opustiti.

Sledeći put kada vas neko uvredi ili uznemiri, samo se setite da želite da živite dugo i srećno i da ta osoba nije vredna vašeg zdravlja.

izvor zenskikutak.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*