Kako dalje u životu kada vas partner prevari, ostavi i slomi srce

Kako da se osloboditi traume nakon prevare i raskida – isprobajte ovu tehniku psihologa!

Kroz život susrećemo razne ljude, neki od njih su pravi blagoslov, isceljuju naše srce, obnavljaju energiju, daju nam ljubav, podršku, sve što nas budi i pokreće. Dok drugi, mogu biti na početku odnosa slatki, romantični, blistavi, prosto savršeni, a onda nas jednog dana prevare, izdaju, povrede, unište veru u ljubav. Ne možemo baš otkriti svačije pravo lice, niti možemo prodreti u baš svako srce. Ali, šta god da se dogodi, ne smete gubiti veru u ljubav.

Psiholog Erin Leonard ističe da prevara iz prošlosti utiče na odnose u sadašnjosti, ali da možemo i da je važno osloboditi se traume. Ljubav i dalje postoiji – iako zbog snažnog emocionalnog bola koji uzrokuje preljuba i izdaja, čini vam se kao da nikada vše nećete biti srećni. Kada pokušamo da prebolimo, i dalje može ostati strah od preljube. To je odbrambeni mehanizam napše psihe koji nas navodno „sprečava“ da imamo slično traumatično iskustvo u budućnosti. Strah od prevare može negativno uticati na stvaranje i održavanje novih odnosa, zato je neophodno raditi na svojim prošlim traumama.

Erin Leonard savetuje kakod a se oslobodite traume i straha – isprobajte tehniku tako što ćete unapred zamisliti najgori scenario za razvoj odnosa. Ovo zvuči pesimistički, ali situacija se preokreće, jer je vaš zadatak da smislite plan akcije ako se predviđeni najgori scenario ostvari. Prema psihologu, tako možete sebi pomoći da prevaziđete strah od izdaje. Kada u svojoj glavi osmislite plan šta uraditi u kritičnoj situaciji, vi se osećate rasterećenije, oslobađate se polako neizvesnosti i lakše ulazite u odnos.

Osvestite da loše iskustvo u prošlosti ne znači da ne možete ostvariti vezu punu poverenja u sadašnjosrti ili budućnosti. Niko vam ne može 100% garantovati da vas partner neće izdati ili ostaviti, ali shvatite da je sve u životu nezagarantovano. Ali, uvke imate lsobodu izbora da kreirate odnose kakve želite.

Suočite se sa strahom, recite sebi: „Ako budem ostavljena ili prevarena, to ne znači da ne zaslužujem ljubav ili da sa mnom nije nešto uredu.“ Istina je da ovo ne govori o vama kao osobi baš ništa, vi zaslužujete apsolutnu ljubav. Povežite se sa svojim strahom od preljube, a onda ga otpustite, oslobodite se tereta, budite istrajni u tome i strah od preljube će nestati.

Zaslužujete nekoga da vas voli iskreno i celim svojim bićem – to ćete i dobiti!

izvor zenskikutak.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*