Majčinstvo je robija! Ispovijest žene potresla Balkan: Muževi su nesposobni ili ne žele da pomognu

Biti mlada majka nije lak zadatak. Žene se u trudnoći, pa i nakon porođaja i u prvim mjesecima majčinstva, suočavaju se sa velikim fizičkim i mentalnim promjenama, a zatim slijedi i niz promjena u načinu života.

Jedna majka suočila se sa tim, a onda je o svom iskustvu pisala na društvenim mrežama progovorila o tome koliko joj je teško da se navikne na promjene, ali i da je iziritirane činjenicom da muškarci mnogo bolje prolaze kroz ovaj period.

– Drage moje, majčinstvo je robija. Od trena kad sam rodila nisam imala ni mira ni odmora. Sa bebom ne mogu zbog toga da se povežem. Da mi je neko zaista iskreno rekao kako će biti, ne bih nikako pristala na ovo. Ja lično nisam imala nikakvu pomoć nakon porođaja ali ni žene s kojima sam o ovome pričala nemaju mnogo drugačije iskustvo od mene. Puno muke – nagrada nikakva. To je istina. Muževi su nesposobni ili nezainteresovani da pomognu. Njegov život ostaje isti i to je svima OK, a ti si majka i ti si nebitna. Nekada maštam o svom životu prije bebe i kako su mi najobičniji dani bili prelijepi. Čak i kada sam imala neki problem na poslu ili na faksu – bilo je mnogo bolje jer sam mogao makar malo da odahnem kad dođem kući, naspavam se i krenem naprijed. Ovo sada je noćna mora. Ne radite ako volite svoj život kakav je sad. Nije vredno, šta god da vam govorite-napisala je ona.

Važno je razumjeti da majčinstvo donosi velike promjene u životu žene, a period postporođajne depresije i anksioznosti može biti izuzetno izazovan meseci, ali to ne znači da ne treba da imate malo vremena za sebe. Da odvojite sat vremena dnevno da sredite nokte, kosu ili uradite trening i čitate knjigu, radite bilo šta što vam prija.

izvor hayat.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*