Psiholog je razvio najkraći test inteligencije na svetu – ima samo 3 kratka pitanja, a vaši odgovori pokazuju mnogo toga

U početku deluje kao da su odgovori na pitanja veoma laka i da se podrazumevaju, ali ako dublje razmislite o njima shvatićete da to nije baš tako.

Psiholog Šejn Frederik je još 2005. razvio kratak, ali izrazito efikasan Test kognitivne reflekcije (CRT) koji je kreiran kako bi se testirala sposobnost čoveka da prevaziđe tendenciju da da netačne odgovore koji mu prvi padaju na pamet i čine se kao logično i lako rešenje, već da pronađe tačan odgovor na zadato pitanje.

Naime, svako od pitanja u ovom testu je prilično varljivo – u početku deluje kao da su odgovori na njih veoma laki i da se podrazumevaju, ali ako dublje razmislite o njima shvatićete da to nije baš tako.

CRT test koristi se za merenje nekoliko stvari, između ostalog radnog učinka. Istraživači su 2021. godine pokušali da otkriju da li ovaj test zaista može da pokaže koliko je neko profesionalno kompetentan. Zanimljivo je da su rezultati studije zapravo pokazali da ovaj test zaista može da bude odličan alat u određivanju radnog učinka i stručnosti.

Šta više, neki od menadžera koriste ovaj test prilikom intervjuisanja potencijalnih zaposlenih, s obzirom da je CRT test u značajnoj korelaciji sa učinkom na poslu, prenosi portal “Eat This”.

A evo i samog testa – pokušajte da odgovorite na pitanja i testirajte svoj način razmišljanja.

PITANJA

  1. Palica i lopta koštaju ukupno 1, 10 dolara. Palica košta 1, 00 dolar više od lopte. Koliko košta loptica?
  2. Ako 5 mašina napravi za 5 minuta 5 vidžeta, koliko bi vremena trebalo da 100 mašina napravi 100 vidžeta?
  3. U jezeru postoji deo sa lokvanjima. Svakog dana ta hrpa lokvanja se udvostručuje. Ako je potrebno 48 dana da ta hrpa prekrije celo jezero, koliko bi vremena trebalo da oni prekriju polovinu jezera?

ODGOVORI

Podsetimo, test je osmišljen tako da odgovore date po inerciji, posebno ako niste upućeni u “zamku” testa, kao što je to sada slučaj. U tom slučaju većina ljudi bi kao iz topa dala očekivan odgovore – 10 centi, 100 minuta i 24 dana. Međutim, oni su pogrešni!

Tačni odgovori na ova tri pitanja su 5 centi, 5 minuta i 47 dana!

izvor prva.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*