3 mjeseca nisam obrisala prozore a oni se cakle od čistoće: Domaćia otkrila trik- evo u čemu je tajna

Pranje prozora mnogima predstavlja pravu muku, a bijeli tragovi i mrlje koji ostaju nakon pranja nisu nimalo lijep prizor.

Nemojte se obeshrabriti!

Naši savjeti će vam pomoći da vam pogled kroz prozor ponovo bude lep, bez smetnji.

Ovo su tri glavna razloga zašto vam se ne skidaju mrlje na prozorima poslije pranja.

Greška: Pranje prozora u pogrešno doba dana

Iako smo svi jedva čekali lijepo vrijeme da se bacimo na posao, najveća greška koju pravimo jeste baš ta da prozore peremo tokom dana, odnosno onda kada ih obasjava sunce.

Ustvari, sunce vrlo brzo zagrijava staklene površine što znači da će se bilo koji preparat koji nanesete na staklo momentalno osušiti pa ga nećete uspjeti na vrijeme ukloniti sa stakla.

Osušeno sredstvo za čišćenje ostati će na staklu u obliku bijelih mrlja ili mutnih tragova.

Savjet: Prozore perite ranije ujutro ili pak kasno navečer pošto će se do tada staklo već stići ohladiti.

Greška: Pogrešno brisanje prozora

Brisanje prozora završna je faza prilokom pranja tokom koje nastaju spomenute komplikacije. Najveća greška koju pravimo jeste da staklo brišemo kružnim pokretima. Ova tehnika jedino je efikasna kod brisanja automobila, dok za pranje staklenih površina ili ogledala nikako ne djeluje.

Zapravo, brisanje kružnim pokretima ruke prašinu i ostatke prljavštine pokupljene sa krpom ponovno vraćamo na obrisanu površinu što uzrokuje stvaranje mrlja.

Savjet: Najbolji pokret za brisanje je onaj u obliku slova S, zbog kojeg se rukom postepeno spuštamo prema dnu stakla, a ne prelazeći pritom dva puta po istom mjestu.

Greška: Pretjerivanje sa sredstvima za pranje prozora

U želji da uklone svu prljavštinu sa prozora, mnogi će staklenu površinu dobro natopiti sa nekim sredstvom za čišćenje. No to je upravo i najveća pogreška koju možete napraviti.

Pored toga što ćete se dvostruko više namučiti, ne uklonite li preparat sa stakla u potpunosti, kada se prozor osuši, na njemu će se pojaviti i mutne mrlje.

Savjet: Prozor je najbolje prati samo sa čistom vodom ili pak sa nekim blagim preparatom i to u vrlo maloj količini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*