4 šešira i 4 zatvorenika

Četiri zatvorenika stoje u koloni, jedan iza drugog, gledajući u istom smeru.

Svaki od njih stoji na zasebnoj stepenici, a zatvorenik broj 4 je od grupe odvojen zidom. Iz tog razloga osuđenik broj 1 vidi zatvorenike broj 2 i 3, a osuđenik 2 samo zatvorenika 3. Osuđenici 3 i 4 ne vide nikoga ispred sebe.

Svako od njih ima šešir, ali ne znaju koje je boje. Oni samo znaju da imaju dva šešira crne i dva šešira bele boje. Kada saznaju koje im je boje šešir, trebalo bi da to izgovore naglas. Međutim, ne smeju da se osvrću, dogovaraju se ili skidaju kape. Ko će od njih prvi saznati koje mu je boje šešir i izgovoriti to naglas?

Pokušajte da rešite ovu sjajnu zagonetku. Ako vam ne pođe za rukom, pogledajte rešenje u nastavku:

Rešenje:

Zatvorenik broj 2 će prvi reći koje mu je boje šešir.

Zašto? Zatvorenici 3 i 4 nikoga ne vide. Kako zatvorenik broj 1 ispred sebe vidi dve osobe, i crni i beli šešir, ne može sa sigurnošću da kaže koje mu je boje šešir. Da su ispred njega bila dva bela šešira, znao bi da ima crni šešir i obrnuto, kada bi video dva crna šešira ispred sebe, znao bi da ima beli šešir. Dakle, on zna da njegov šešir može biti ili crni ili beli.

Zatvorenik broj 2 vidi crni šešir, ali zna da ako bi i on imao crni šešir, onda bi zatvorenik broj 1 shvatio da je njegov šešir beli. Kako zatvorenik broj 1 to nije rekao, zatvorenik broj 2 je zaključio da on nosi beli šešir.

Izvor: Bettymatika.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*