6 Najboljih Sobnih Biljaka Za Zimu: Dekorativne I Lako Se Gaje, Ne Treba Im Sunčeva Svetlost Da Bi Opstale

Možete ih držati bilo gde u stanu, ne plašeći se za njihov opstanak

Sunce nam u ovom periodu godine sve kasnije izlazi, a sve ranije zalazi, što osim uticaja na naše raspoloženje, utiče i na naše sobne biljke.

Nekima od njih je potrebna posebna nega, sunčeva svetlost, zalivanje, a nekima pak ne treba ništa posebno od toga, pa je idealno za one koji su zaboravni ili nemaju vremena da se posvete biljkama.

U nastavku možete pročitati koje su to biljke kojima sunčeva svetlost nije presudna da bi opstale, pa samim tim ih možete držati bilo gde u stanu, ne plašeći se za njihov opstanak.

Bromelija (Bromeliaceae)
Ovo je tropska biljka koja obično dolazi sa živopisnim bojama. Njen jedinstveni izgled i tropski osećaj čine je vrhunskim izborom kućnih biljaka. Najbolje izgleda na policama, stolovima ili na podu, piše „Proflowers“.
Većina vrsta bromelija preferira jaku indirektnu sunčevu svetlost za razliku od direktnog svetla. Produženo izlaganje suncu može oštetiti listove bromelije, pa je najbolje da je držite blizu, ali ne direktno ispred prozora. One mogu uspevati na fluorescentnom osvetljenju ako prirodno nije dostupno.

Kineska zimzelena biljka (Aglaonema)
Kineske zimzelene biljke se lako uzgajaju i spadaju među mnoge zatvorene biljke kojima nije potrebna sunčeva svetlost. Mnogi kažu da je to odlična biljka za one koji su novi u brizi o kućnim biljkama.
Listovi biljaka se mogu razlikovate pa zato ako imate onu sa tamnijim listovima, vaša biljka preferira slabo osvetljenje. Sorte sa svetlijim listovima poput roze ili narandžaste preferiraju srednje svetlo. Kao i mnoge druge biljke na ovoj listi, ni ovu ne treba stavljati na direktnu sunčevu svetlost.

Dracena (Dracaena)
Dracena je uobičajena sobna biljka za koju nije potrebna posebna nega. Ova biljka dolazi u mnogim varijantama i odlično izgleda na policama, stolovima i kao podni dekor. Veće sorte imaju izgled drveta i posebno dobro deluju kao podni dekor.
Najbolje rastu na jakom, indirektnom svetlu, ali mogu preživeti pri slabom i srednjem osvetljenju ako je potrebno. Dracena je među najboljim biljkama za prečišćavanje vazduha koje mogu da filtriraju toksine u domu.

Devojačka paprat (Adiantum)
Paprati su elegantne biljke koje daju šmek svakoj prostoriji, ali ih je takođe moguće vrlo lako uništiti. Imajući to u vidu, prelepi listovi i sveobuhvatan izgled ove biljke su više nego vredni dodatnog rada.
Devojčka paprat vole indirektno, jako svetlo, ali i visoku vlažnost i ne vole suvo zemljište, tako da moraju biti vlažne, ali ne preterano zalivene da bi se izbeglo truljenje korena. Preferiraju destilovanu vodu u odnosu na tvrdu vodu odnosno onu koja obično dolazi iz sudopere.

Biljka paun (Calathea makoiana)
Biljka paun je poznata pod mnogim imenima i sva ona potiču od njegovog prelepog lišća za koje neki kažu da podseća na lepotu paunovog perja. Poznate su po tome što su veoma upadljive i po tome što su posebne u brizi. Preferiraju vlažne temperature, destilovanu vodu ili kišnicu i vlažno tlo.
Takođe, vole slabo do srednje osvetljenje, a ako se nađu na direktnom svetlu, očekujte da im cvetovi uvenu. To ćete znati ako se na njima pojave blede oznake. Kada kupujete biljku pauna, najbolje je izabrati zdraviju vrstu i izbegavati manje biljke sa smeđim listovima.

Filodendron (Philodendron)
Filodendroni su najpoznatiji po živom lišću i izrazitom izgledu. Ovo je izdržljiva biljka koja može da izdrži većinu uslova uz minimalnu negu, uključujući slabo osvetljenje. Filodendroni dolaze u varijantama koje se penju i koje se ne penju i mogu narasti do 90 centimetara i biti široke do 182 centimetara uz odgovarajuću negu.
Sve vrste filodendrona preferiraju jarko, indirektno svetlo i mogu uspevati i u delimičnoj senci. Budite oprezni ako vaš filodendron počne da dobija dugačke i mršave stabljike sa dugim prazninama između listova. Ovo je znak da on ne dobija dovoljno svetlosti i da ga treba premestiti na svetlije mesto.

Izvor:Telegraf.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*