Ako OVAKO pravite kafu i te kako GREŠITE

Ovo je najčešćih 8 grešaka u pripremanju kafe zbog kojih ona nije onakva kakvu želite.

  1. Prekuvavanje kafe:Kada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuvali. Ponekad je krivac tome džezva u kojoj pripremate ovaj napitak, pa ga jednostavno zamenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste. Podela je sledeća:espreso dva i po minuta,turska kafa 45 sekundi u ključaloj vodi,pržena kafa šest minuta
  1. Prevruća voda:Upotreba vode odgovarajuće temperature presudna je u dobijanju dobrog ukusa kafe. Idealna temperatura je 100 stepeni, jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka.
  1. Ignoriše se odnos kafe i vode:Za najbolju kafu, treba koristiti dve kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obrnuto. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu.
  1. Koristi se prethodno samlevena kafa:Iako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje to raditi svakog dana pre kuvanja napitaka.
  1. Bira se najjeftinija kafa:Ekonomičnost je dobra odlika, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija. Umesto što kupujete kafu po najnižim cenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti pijenje kafe u kafićima i restoranima.
  1. Ne čuvate pravilno kafu:Ako želite da sačuvate svežu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to.
  1. Zamrzavanje kafe:Uprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kafe čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kafa ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera. Ako je baš morate čuvati u frižideru, onda proverite da su posude sa kafom dobro zatvorene. Ne vraćajte je u frižider kada jednom otvorite kafu.
  1. Kuvate staru kafu:Za najbolji ukus kafe koristite sveža zrna kafe, jer ona vremenom gube svoju svežinu. Obratite pažnju na rok upotrebe kafe i kupujte je u malim količinama.

izvor prva.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*