Često ih nosimo leti, a pogubne su za zdravlje

Ortopedi se slažu da neka obuća može da izazove mnoge probleme jer naša stopala obavljaju veoma važne funkcije za naše telo. Pored dizajna cipela, vreme je da obratite pažnju na njihovu praktičnost i nosivost.

Velika greška je, primera radi, da celi dan nosite letnje papuče ili veoma popularne sandale namenjene za nošenje na bazenu ili moru. Mnogi zanemaruju i anatomski oblik, jer se pri izboru letnje obuće fokusiraju samo na izgled, piše Elle.

Takođe, stručnjaci ističu da su papuče, na primer, pogubne za stopala. Ako nosite papuče sa trakom preko prstiju, nesvesno ćete zgrčiti prste da vam papuče ne bi skliznule sa stopala. Osim toga, velika je verovatnoća da će vam ova obuća u nekom trenutku spasti sa nogu, pa lako možete izgubiti ravnotežu i povrediti se.

Kada nosimo japanke, prednji deo stopala nosi celu težinu te obuće. Kada napravimo iskorak, japanka ostaje da visi na prstima, a oni moraju da podignu prednji svod i privuku japanku bliže stopalima da bismo mogli da zakoračimo. Peta se u tom slučaju često nestabilno zadržava na zadnjem delu stopala.

Nasuprot tome, preporučuje se letnja obuća koja ima tri kaiša – jedan napred, jedan oko sredine stopala i jedan koji će podupreti skočni zglob.

Kao veoma štetan pominju još jedan model, a to su štikle. Stručnjaci savetuju da nosite potpeticu visoku oko 2 centimetra i često menjate visinu potpetice, jer ako stalno nosite istu visinu, mogu stradati mišići zadnjeg dela nogu.

Ukratko, izbegavajte sledeća tri modela letnje obuće da bi vaša stopala što duže bila zdrava:

  1. Japanke
  2. Papuče za plažu
  3. Sandale sa visokom potpeticom

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*