Da li pirinač treba oprati pre kuvanja? Mnogi ne znaju, a veoma je važno

Iako ga u praksi najčešće peremo zbog toga što pakovanje pirinča može sadržati sitne nečistoće koje bi trebalo ukloniti pre kuvanja, mišljenja su podeljena i svako ima svoj način pripreme. Zagovornici pranja pirinča pre kuvanja čine to da bi uklonili nečistoće s površine, ali i zato što ne žele da im jelo bude gumasto i lepljivo.

S druge strane, oni koji ne peru pirinač pre kuvanja, tvrde da voda ne uklanja samo nečistoće, već i ukus pirinča. Ne perite pirinač Vešti kulinarski znalci tvrde da se pirinač ne sme prati kada planirate da kuvate rižoto, jer ćete isprati skrob koja daje kremastu strukturu jelu.

Perite pirinač Pirinač je preporučljivo oprati kada ga kupujete u rinfuzi, ili primetite da je pirinač izrazito beo. U proizvodnji se zrna nekad mešaju s mlevenim pirinčanim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što belji. Imajte na umu da je dovoljno pirinač oprati jednom ili dvaput pre kuvanja. Voda u kojoj se kuvao pirinač nikada neće biti skroz čista, piše punkufer.hr.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*