Da li vam se dešava da zaboravljate tuđa imena prilikom upoznavanja

Većina nas prilikom upoznavanja nove osobe nađe se u istoj situaciji – odmah zaboravimo njihovo ime.

Imena su arbitrarna
Obične reči uvek se odnose na iste stvari pa ako i čak zaboravimo jedan naziv, sigurno ćemo se setiti njegovog sinonima. Međutim, lična imena nemaju reč koja može da ih zameni. Ako se obratite Ivoni kao Ivani, velike su šanse da će taj gaf odmah primetiti.

Fokusiramo se na sebe
Kada upoznajemo novu osobu, mi se zapravo fokusiramo više sami na sebe nego na druge. Tačnije, koncentrišemo se na onaj trenutak kada ćemo mi morati izgovoriti svoje ime. Tada ne posvećujemo dovoljno pažnje našem novom sagovorniku pa zato često zaboravimo njegovo ime čim ono bude izrečeno.

“Baker-efekat”
Mozak je zapravo “programiran” da zapamti lica, a ne toliko imena. Pojam “Baker-efekat” često se koristi kako bi se opisao jedan od razloga zašto ne možemo zapamtiti tuđe ime prilikom upoznavanja. Ako nekome kažemo da radimo na aerodromu, onda mu dajemo važnu informaciju o tome kako provodimo svoje vreme. Ali ako kažemo da se zovemo Marko, mozak tu informaciju ne povezuje ni s čim. Takođe, ako mozak inače ne može povezati više delova informacije, pogotovo one stvari koje su od ranije poznate, onda su veće šanse da ćemo zaboraviti tu informaciju.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*