Evo koji nivo šećera u krvi se smatra normalnim: ljekari upozoravaju da vrijednosti nisu iste ako imate 30 I 65 godina!

Nemojte da vas zabrine ukoliko vam je nivo šećera u krvi iznad “normale”, možda je baš to prosjek za vaše godine.Kakav treba da bude “normalan” nivo šećera u krvi kod ljudi starijih od 60 godina? A onih koji imaju 30-ak? Ljekari kažu da nije isto.

Vrijednosti od 3,3-5,5 mmol / L smatraju se “normalnim” ukoliko spadate u starosnu grupu od 14-60 godina. Kod djece, pokazatelji su nešto niži, a kod starijih – veći.Za različite uzraste, vrednosti su sledeće:za novorođenčad – 2,8-4,4;kod dece mlađe od 14 godina – 3,3-5,6;za osobe 14-60 godina – 3,3-5,5;kod starijih (60-90 godina) – 4,6-6,4;kod vrlo starijih (starijih od 90 godina) – 4,2-6,7 mmol / l.

Bez obzira na to da li imaju neko hronično oboljenje, čak i da li vade krva na prazan stomak, glukoza u krvi bi trebalo da bude u granicama normale, eventualno malo povišene ukoliko je osoba unosila šećer, kažu ljekari. Jedan od pokazatelja preddijabetičnog stanja jeste tromjesečni šećer, koji se takođe određuuje analizom krvi.

Ukoliko njegove vrijednosti nisu u granicama normale, treba se konsultovati sa endokrinologom i uraditi potrebne analize, prenosi “Mondo”.

Izvor: novi.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*