Iznenada se trgnete dok tonete u san: Evo zašto se to dešava!

Sigurno vam se nakada desilo da se tokom sna trgnete toliko da se probudite? Mnogi se tada osećaju uplašeno, srce im ubrzano lupa. Evo šta kažu naučnici, zašto se to dešava.

Naglo i iznenadno trzanje dok tonemo u san je hipničko stanje, odnosno nenamerno grčenje mišića.

Live Science piše da je naziv dobilo prema hipnagoškom stanju, odnosno prelaznom periodu između budnosti i sna. Grčevi mišića mogu nastati spontano ili mogu biti uzrokovani spoljašnjim uticajima poput zvuka ili svetla. Neki ljudi tvrde da uz trzanje znaju dožive i halucinacije.

Neki naučnici veruju da stres, velike količine kofeina, umor i nedostatak sna mogu da povećaju učestalost i šanse za hipnagoški trzaj, ali ta pojava još uvek nije dovoljno istražena. Neki tvrde da tome može pridoneti i povećana fizička aktivnost u večernjim satima, piše Tportal.hr

Naučnici nisu sigurni zašto se tačno javlja taj trzaj, ali postoji nekoliko teorija. Jedna kaže da je to prirodni telesni prelaz iz budnog u san, te da se javlja kad živci oslabe tokom procesa.

Još jedna popularna ideja temelji se na evolucijskoj teoriji, te kaže da su ti grčevi zapravo drevni refleks primata na opuštanje mišića tokom padanja u san. Naime, opuštanje označava da primat pada sa stabla, te to uzrokuje brzo reagovanje mišića, piše Live Science.

Ipak, naučnici se slažu da je reč o bezopasnoj i uobičajenoj pojavi oko koje se ne treba brinuti.

izvor prva.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*