Kada imate osećaj da vam “igra” oko, znajte da se ono zapravo nne pomera

Gotovo da ne postoji osoba koja nije u životu osetila blage trzaje oka zbog kojih se javio osećaj da ono “igra”. Ti trzaji traju jako kratko, najčešće minut-dva, vrlo retko duže od toga, a javljaju se povremeno.

Naime, reč je o nevoljnim pokretima, tokom kojih se oko zapravo uopšte ne mrda, već je očni kapak taj koji se trza. Ovaj osećaj je zapravo bezopasan, pa u najvećem broju slučajeva nema razloga za brigu.

Poigravanje oka stručno se naziva miokimija očnog kapka, a može se javiti u donjem ili gornjem kapku kao posledica nevoljne aktivnosti neurona koji stimulišu mišiće u kapcima, piše “Reader’s Digest”.

Osećaj treperenja najčešće se javlja zbog stresa, premorenosti, usled preterane konzumacije kafe ili kada se ne unosi dovoljno vode.Takođe, ovo stanje često je i tokom sezone alergija, ili kada se konzumira previše alkohola.

Vrlo retko može biti simptom određenih neuroloških poremećaja, ali u tim slučajevima uvek se javlja u kombinaciji sa drugim simptomima i traje duže.

Ako vam se ovo često dešava, to je znak da vam nedostaje sna, pa bi trebalo da spavate više, ili da smanjite unos kofeina i uradite sve što možete kako biste se oslobodili stresa.

Ponekad pomažu i hladne ili tople obloge na oku, ali kvalitetan san je glavno rešenje za ovaj osećaj.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*