Kako Da Grah Ne Nadima: Samo Dodajte 1 Sastojak Tokom Kuhanja I Gas0vi Vas Više Neće Mučiti

Fantastičan trik koji smanjuje nadutost i gasove.

Bez obzira na vrstu, grah ima veoma malo masti i kalorija. Pored toga, odličan je izvor proteina, vitamina B, folne kiseline i vlakana za snižavanje holesterola. Svako može da ga konzumira jer ne sadrži gluten.

Ako ste na dijeti, slobodno se opustite uz jelo od pasulja s obzirom na vrlo malo kalorija i masti kojima obiluje, a istovremeno snabdeva tijelo magnezijumom i gvožđem. Energije vam nakon jela od pasulja neće nedostajati, a telu će pružiti i pravu antioksidativnu zaštitu.

Mnogi će zastati pre pripreme pasulja znajući da nadima pa uzrokuje eventualne neprijatnosti zbog stvaranja gasova u tuhelu. Ali, i za to postoji nekoliko trikova.

Mnogima je dobro poznato da će pasulj manje nadimati ukoliko pruhe kuhanja odstoji barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, pasulj je dobro namočiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.

Osim namakanja u vodi, kako pasulj ne bi nadimao, prilikom kuhanja u vodu stavite lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir čija svojstva sprječavaju kasniji nastanak gasova u tijelu.

Činjenica je i da slabo kuhani pasulj izaziva više gasova. Želite li to da spriječite, pasulj obavezno operite (čak i onaj iz konzerve) i kuhajte ga na laganoj vatri i duže, a ne na jačoj. Pranjem i namakanjem pasulj gubi šećere koji između ostaloga utiču na nadimanje, odnosno kasniju nadutost stomaka.

Naime, kada taj šećer dođe u debelo cruhevo, bakterija koja je zadužena za izgradnju proizvodi neprijatan miris gasa koji će morati da napusti tuhelo. Iskusni kuhari savhetuju da je pasulj dobro kuvan tek nakon što tri puta provri.

Izvor:NOVI.BA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*