Kako se kiseli kupus

Kako je vrijeme spremanja zimnice, tako nam na prvu pada na pamet kiseli kupus. Često rado viđen gost na zimskim trpezama, kiseli kupus odličan je kao salata, ali i za spremanje raznih jela – od podvarka do sarme.

Međutim, kako ga najbolje ukiseliti? Šta je potrebno uraditi? Donosimo odličan recept kako da to uradite ove, ali i svih sljedećih sezona kada ga budete kiselili.

Sastojci:25 kg kupusa,jedna kesa za kiseljenje (potražite u poljoprivrednoj apoteci),1 kg soli,15 l vode.

Priprema

Kupus izdubiti do polovine u takozvani kornet. Nakon što ste izdubili glavicu kupusa, odstranite otprilike dva lista koji su bili najizloženiji vanjskom uticaju u transportu te su oštećeni.

Rasporediti jedan kilogram soli u svaku glavicu, u rupe koje ste prethodno izdubili. Vodite računa o tome da ne izdubite previše one manje glavice. Pratite nožem liniju debljine njenog korijena, a tako i kod veće glavice, znači neka udubljenje kod nje bude veće tako da stane više soli.

U ovoj fazi kiseljenje kupusa, u bačvu stavite vreću koja je predviđena za kiseljenje pa je ravnomjerno složite, a neka gore bude višak koji ćete kasnije zavezati, baš kako je prikazano u video receptu ispod.

Poslagati glavice unutra, a ako se koja glavica iskrene pa iscuri dio soli, nemojte se uopšte brinuti niti vaditi van i popravljati nešto, jer nema potrebe. Uliti vode koliko možete, a da još uvijek možete vreću zavezati. Oko 15 litara. Malo i lagano povucite vreću prema gore, kako je prikazano u videu, da se kupus bolje rasporedi. Nemojte se brinuti ako dio glavice nije pod vodom, s vremenom će se kupus spustiti i potopiti. Čvrsto zavezati pa pokriti krpom.

Kiseli kupus ostaviti da stoji pokriven dvije sedmice na sobnoj temperaturi, negdje gdje je barem malo toplije nego vani. S vremena na vrijeme (svaki drugi dan) obavezno uhvatite vrh vreće i podignite i spustite je nekoliko puta kako bi sve leglo bolje.

Nakon dvije sedmice, već će se lagano osjetiti da se kupus ukiselio pa ga prebacite van na hladno narednih 30 dana. Tada ga možete konzumirati, a najbolji je poslije 45 dana i možete pripremati vama omiljena jela od kiselog kupusa. Glavice naravno i dalje držite vani, na hladnom, sve do toplijih dana, tj. to je rok do kada ćete vjerovatno sve glavice kiselog kupusa i potrošiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*