Kako spavanje u čarapama tokom hladnog perioda utiče na organizam

Mar de Karlo, stručnjak za spavanje, smatra da postoji više prednosti spavanja u čarapama tokom zime.

Hladni dani koji dolaze za pojedine ujedno znače i otvaranje sezone spavanja u čarapama. Postoje oprečna mišljenja – neki ovaj potez smatraju lošim za cirkulaciju, dok nova istraživanja pokazuju suprotno mišljenje.

Mar de Karlo, stručnjak za spavanje, smatra da postoji više prednosti spavanja u čarapama tokom zime. Čarape mogu pomoći ljudima da brže utonu u san i spavaju duže usled procesa koji se zove distalna vazodilatacija.

Pojedina istraživanja došla su do rezultata da nošenje čarapa tokom noći dok spavamo, povećava dotok i cirkulaciju krvi u ovom delu tela.

Jedna studija koja je uključivala manji broj ispitanika, pokazala je da su oni koji su nosili čarape tonuli u san oko 7,5 minuta brže, spavali 32 minuta duže i budili se 7,5 puta manje tokom noći od onih koji su spavali bosi.

“Niže telesne temperature povezane su s pospanošću, a dokazi upućuju na to da korišćenje čarapa ili drugih metoda grejanja stopala može da snizi telesnu temperaturu i pomogne nam da brže zaspimo”, smatraju stručnjaci.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*