Koje su prednosti i mane deteta koje odrasta kao jedinac: Šta roditelji mogu da očekuju

Broj dece u porodici najčešće je rezultat kombinacije ličnih odluka, nezgoda i životnih okolnosti.

Svako ko ima brata ili sestru zna koliki to može biti blagoslov, ali ukoliko nije moguće proširenje porodice, postoje i prednosti koje se mogu iskoristiti i kada odgajate dete kao jedinca ili jedinicu. Evo koje prednosti i nedostatke roditelji razmatraju ako imaju jedno dete.

Jedno dete u porodici: nedostaci

  1. Socijalne veštine – Iako mnoga jedina deca nemaju problema sa komunikacijom, istraživanja ipak pokazuju da njihovi vršnjaci koji odrastaju sa braćom i sestrama imaju bolje socijalne veštine. Ponekad jedina deca koja ne idu u vrtić imaju vrlo malo kontakta sa drugom decom do škole. Stoga, kada se nađu u učionici, oni su u većem riziku od problema u komunikaciji, jednostavno ne znaju kako da se ponašaju u različitim društvenim situacijama.
  2. Odgovornost – Kao deca, samo deca uživaju u prednostima što su izuzetna — dobijaju svu roditeljsku pažnju i resurse. Međutim, situacija postaje upravo suprotna kada oni odrastu, a njihovi roditelji ostare. Sva odgovornost za brigu o starijim roditeljima pada na njihova pleća. U velikim porodicama ova odgovornost se može podeliti između braće i sestara.
  3. Zajednica – Kada imate braću i sestre, uvek je sa vama osećaj da niste sami, da ste deo porodičnog klana. Čak i ako se braća i sestre svađaju i biju dok su mali, oni postaju sve bliži jedno drugom kako odrastaju, a ove veze postaju sve jače kako porodica raste. Samo deca se često osećaju kao da su mnogo toga propustila u životu jer nemaju veliku, proširenu porodicu koja se okuplja da bi pružila osećaj zajednice i podrške.

Jedno dete u porodici: prednosti

  1. Pažnja – Naravno, roditelji podjednako vole svu decu, ali mama i tata možda jednostavno nemaju dovoljno vremena i energije da posvete dovoljno pažnje svima njima. Kada dete odrasta samo u porodici, dobija više roditeljskog vremena, pažnje i resursa. Takođe, roditelji su manje pod stresom i imaju više strpljenja.
  2. Finansije – Jasno je da se u velikoj porodici novac raspoređuje na svu decu, a kada imate jedno dete, sve ide njemu. Porodice sa jednim detetom imaju veću finansijsku stabilnost, jer se manje novca troši na hranu, odeću, putovanja i druge troškove. To znači da su porodice sa jednim detetom mogu sva sredstva da preusmere u jendom pravcu.
  3. Mogućnosti -Ako ima više dece, često jedan od roditelja mora da žrtvuje svoju karijeru i da bi se brinuo o njima. Sa jednim detetom je jednostavnije – kada poraste, roditelji će imati više mogućnosti i mogu da se posvete i svom razvoju.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*