Koliko dugo sirovo ili kuhano mljeveno meso možete čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču

Tek kupljeno mljeveno meso u hladnjaku može stajati najviše dva dana i to na najdonjoj polici hladnjaka, gdje je temperatura najniža. Čuvajte ga u pakiranju, te u dodatnoj vrećici, kako biste bili sigurni da sukrvica iz mesa neće procuriti po hladnjaku, po drugoj hrani.

Kuhano mljeveno meso, u umaku, ili složencima, na primjer, u hladnjaku može stajati tri do četiri dana, jer se na dulji rok i u hladnjaku mogu razviti bakterije. Zato, ako ga ga ne potrošite u tom roku, pohranite ga u zamrzivač.

Pritom treba znati da mljeveno mljeveno meso ni u zamrzivaču ne može stajati predugo, jer gubi vlažnost, a time se narušava i kvaliteta okusa, tvrde iz U.S. Department of Agriculture (USDA), a prenosi Women’s Day. Zato sirovo mljeveno meso u zamrzivaču možete čuvati tri do četiri mjeseca, a ono koje je već kuhano tek dva do tri mjeseca, a da mu se okus ne promijeni. Tijekom kuhanja već je izgubljen dio vlažnosti, pa je rok nešto kraći.

Važno je i kako meso pospremate. U originalnom pakiranju može stajati do 2 tjedna, a ako ga planirate čuvati dulje od toga, bilo bi dobro da to pakiranje omotate folijom ili ga stavite u vrećicu za zamrzavanje. Dobro je, također, napisati na vrećicu i datum, kako biste točno znali do kada vrijedi.

Ako meso dobije sivu boju i neugodan miris, vjerojatno se pokvarilo i nemojte ga konzumirati. Kad je riječ o mljevenom mesu, ne koristite ga ako su se oko komadića mesa stvorili kristalići leda, jer to znači da je meso izgubilo svu vlažnost.

izvor 24sata.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*