Mnoge neželjene posljedice: Pogledajte šta vašem tijelu radi sjedenje prekriženih nogu

Sjedenje prekriženih nogu može biti ugodno, mnogima je navika i čini se da je to jednom dijelu ljudi prirodan način sjedenja.

Ipak, postoje mnoge studije koje pokazuju da je to zapravo loše za zdravlje. Evo i četiri razloga zašto.

Promjena ravnoteže tijela

Kada sjedite prekriženih nogu, vaše tijelo se pomjera iz prirodne ravnoteže. To može dovesti do stresa na kičmu i kukove, što uzrokuje bolove u leđima i smanjuje fleksibilnost zglobova. Sjedenje prekriženih nogu također može dovesti do lošeg držanja tijela i krivog položaja kičme.

Poremećaj cirkulacije krvi

Sjedenje prekriženih nogu može također uticati na cirkulaciju krvi. Kada su noge prekrižene, dolazi do ograničavanja protoka krvi kroz arterije, što može dovesti do oteklina i trnaca u nogama. Ovo također može utjecati na krvni pritisak, jer krv teče teže kroz tijelo kada su noge prekrižene.

Opterećenje na zglobovima

Sjedenje prekriženih nogu stavlja dodatni pritisak na zglobove koljena, što može uzrokovati probleme s zglobovima i trajne oštećenja. Ovo se posebno odnosi na ljude koji redovno sjede prekriženih nogu, jer to može dovesti do dugoročnih problema s kičmom i zglobovima.

Problemi s probavom

Sjedenje prekriženih nogu može također uticati na probavni sistem. To može dovesti do problema s probavom, poput zatvora i sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Kada sjedite prekriženih nogu, vaša zdjelica je u nepravilnom položaju, što može usporiti probavu hrane.

izvor hayat.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*