MUČI VAS NAGLO BUĐENJE TOKOM NOĆI

Ponekad se probudite po noći, bez nekog posebnog razloga, i nikako ne možete opet da se uspavate? Lekar Robert Rauntri kaže da, koliko god bilo sati, ostanete budni.

Objasnio je detaljno za MBG zašto je puno gore siliti samog sebe da ponovno utonete u san, nego ustati, čak i ako je 3 ili 4 sata ujutru.

Ovakva situacija posebno se događa ljudima koji su pod stresom – razmišljaju o nedovršenom poslu, odgovornostima, problemima.

– Ako se budite i razmišljate o svim stvarima koje niste toga dana obavili, to je znak koji signalizira da ste otišli u krevet s puno neprerađenih informacija. Boravak u krevetu, zatvaranje očiju i opsednutost pitanjem zašto ne možete da spavate neće utišati te misli. Umesto toga, um treba odvratiti – tvrdi Rauntri.

Lekar tvrdi da, ako je prošlo 30 minuta ležanja u mraku, a niste uspeli da se uspavate – jednostavno treba da ustanete.

Sve je bolja opcija od one da forsirate sami sebe na spavanje. Postanete nervozni i samo se još više razbudite. Umesto toga, upalite lagano svetlo, čitajte knjigu ili gledajte neki opuštajući sadržaj na televiziji.

Bilo koja aktivnost koja ne podiže stres i adrenalin, dobro će vam doći. Jedina stvar koju ne biste trebali da radite je da kuckate po mobilnom telefonu. Društvene mreže, poruke i vesti samo će podići nivo stresa.

Ova tvrdnja ne znači da treba potpuno da odustanete od sna u takvim noćima, ali bi trebalo da ustanete i napravite nešto što će vas umiriti, opustiti i na kraju vam pomoći da zaspite. Takođe možete napraviti kupku s uljem lavande, slušati neku nežnu, umirujuću muziku, isprobati vežbe disanja.

izvor dnevno.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*