Mućnite glavom: Da li znate rešenje ove četiri zagonetke?

Internet je pun mozgalica i matematičkih zadataka na koje većina ljudi ne zna odgovor. Uzmite malo vremena i dobro razmislite. Pokušajte tačno da odgovorite na sledeće pitalice. Odgovori se nalaze na kraju teksta. Nemojte da virite!

Život na Marsu

Zamislite da vas otmu Marsovci i prebace vas na Mars. Obukli su vas u skafander i stavili vas pred izbor koji se čini kao “win-win” situacija. Prva opcija kaže da možete da provedete pet sati na Marsu, pa će vam Marsovci otkriti tajne svemira.

Druga opcija kaže da na Marsu provedete ceo dan, nakon čega će vam darovati pet miliona u bilo kojoj zemaljskoj valuti.

U oba scenarija Marsovci će vas vratiti na Zemlju čim istekne rok na koji ste pristali, i u oba scenarija imaćete dovoljno kiseonika za 24 sata boravka na Marsu.

Koju ćete ponudu prihvatiti?

Ajnštajnova zagonetka

Evo varijante zagonetke koju je navodno osmislio sam Albert Ajnštajn. Njegova uključuje medveda i pucnjavu, a ova je puno miroljubivija i glasi otprilike ovako:

Napustili ste šator u svom logoru i otišli u šetnju, tri kilometra prema jugu. Tada ste skrenuli na istok i pešačili još tri kilometra. Zatim ste skrenuli prema severu i pešačili još tri kilometra, da biste naišli na medveda kako u vašem šatoru jede vašu hranu. Koje je boje bio medved?

Beg iz lavirinta

Pokušavate da pobegnete iz lavirinta i pred vama su tri izlaza: Iza prvih vrata nalazi se pakao. Iza drugih vrata čeka vas ubica. Iza trećih vrata je bazen sa velikim belim morskim psom. Kroz koja vrata je najbolje proći?

Sabiranje i množenje

Činjenica je da 2+2 daju isti rezultat kao i 2×2. Odgovor je u oba slučaja četiri. Sada pronađite skup od tri različita cela broja koji, kada se pomnože, daju isti rezultat kao i kada se saberu.

Odgovori

Život na Marsu: Ako želite da izvučete živu glavu sa Marsa, preporučili bismo vam da odaberete prvu varijantu – pet sati boravka na Marsu, uz otkrivanje tajni svemira. Naime, dan na Marsu traje 25 sati. Ako odlučite da ostanete tamo ceo dan sa 24 sata kiseonika, umrli biste jer ne biste mogli da dišete.

Ajnštajnova zagonetka: Bele boje. Jedino mesto na kom možete da pešačite tri kilometra južno, zatim tri kilometra istočno, zatim tri kilometra severno i da ipak završite na početnoj tački, jeste Severni pol. Polarni medvedi jedini su medvedi koji žive na Severnom polu – a oni su bele boje.

Beg iz lavirinta: Kroz treća vrata, jer morski pas bez hrane može da preživi samo tri meseca.

Sabiranje i množenje: Tri ovakva različita cela broja su 1, 2 i 3 (1+2+3=6; 1x2x3=6).

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*