NE MOŽETE NI DA ZAMISLITE OD ČEGA JE OVA KUĆA ALI MILIVOJE JE NI NA NULI NE GREJE! I Nikad Ne Kreči A Na Ogrevu Uštedi, Ne Pitaj

Unutra je kao vila, ali ne privlači ni glodare, ni insekte i ne može da se zapali

NOVI SAD – Naizgled obična stambena zgrada, međutim, porodična kuća novsadskog penzionera Miliovoja Pejina izgrađena je od ekoloških i energetski efikasnih materijala, jedino su temelj i stubovi od armiranog betona, jer tako mora po propisima.

“Osnovni materijali koji ulaze u ovu kuću su trska, slama, negašeni kreč i blato Nema cementa i gvožđa. Ustvari, ima ih u temelju, ali sam ja bio prinuđen da to prihvatim”, objašnjava novosadski penzioner i vlasnik kuće Milivoj Pejin.

Najveća prednost kuće su zidovi koji su ispunjeni energetski efikasnim blokovima od presovane slame, a primera radi, u izgradnji je utrošeno 500 takvih blokova koji vrede svega 50 dinara po komadu, tako je govorio penzioner Milivoje za RTV, sada već više od decenije.

Ne greje ni na nuli i ne kreči nikad!

Penzioner iz Novog Sada tada je sejao i pšenicu pa je više nego dovoljno imao i strnjike što znači da ga je kuća izašla još jeftinije. Kad je napolju minus 5-6, u kući je bez grejanja 11-12 stepeni, a u podrumu još toplije. Kad se, kaže, uključi bojler, šporet, televizor koji takođe emituju toplotu temperatura se podiže do prijatne. Milivoje je tada ispričao i da nikad ne kreči nego fleku sa zida skida šmirglom za minut. A ušteda u grejanju je neverovatna.

“Svi zidovi sa unutrašnje strane su isprskani živim krečom, a on je i mašinski ubačen u bale slame. Kreč je ušao 6 cemntimetra u balu i sada ga ne možete razbiti ni čekiće jer je tvrd kao kamen. Ne možete ni ekser da zakucate,” objašnjava Pejin.

Izvor:mirisicvijeca.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*