NOVINARKA PILA SOK OD KISELIH KRASTAVACA 7 DANA, REZULTATI ŠOKIRALI I LJEKARE: Ovo DEJSTVO Nemaju Ni Najbolji LIJEKOVI

Novinarka sajta Helti, Džejmi Stetiš isporobala je na sebi tvrdnje koje su već neko vreme popularne u nutricionističkom svetu. Vodu iz kiselih krastavaca nije bacala, nego je pila. I to nedelju dana.

Kako je napisala Muzej hrane iz Njujorka sugeriše da je Cezar možda bio među prvima koji je hvalio kisele krastavce za zdravlje, na pohode nije želeo da kren bez njih, jer je tvrdio da vojnicima daju „fizičku i duhovnu snagu“.

Ono što je počelo pre više od 2.000 godina kao neophodnost – korišćenje slanog rastvora za očuvanje namirnica kako bi se produžio njihov vek trajanja – imalo je izuzetnu otpornost i čak je postalo trend u kulinarstvu.

A kako tvrde nova istraživanja, Cezar nije grešio u odnosu prema kiselim krastavcima. Na blogu Klivlendske klinike piše da kiseli krastavci mogu da budu korisni za varenje, šećer u krvi, metabolizam, simptome depresije i anksioznosti, imunitet i još mnogo toga.

I tako, da bi potvrdila tvrdnje, novinarka je rešila da ih testira. Pila je vodu iz kiselih krastavaca nedelju dana, evo šta je otkrila.

„Bližilo se vreme za večeru prvog dana mog eksperimenta sa kiselim krastavcima i shvatila sam da nisam popila dozu za taj dan. Svi koji koriste vodu iz krastavaca uglavnom to rade na isti način, popiju dozu odjednom. Pije se šot i ja sam popila 60 mililitara. I šta se desilo, više nisam osećala glad. Pitajući se da li sok od kiselih krastavaca suzbija apetit, uradila sam malo istraživanje: klinička studija iz 2015. godine pokazala je da sirće — glavni sastojak soka od kiselih krastavaca — može pomoći u regulisanju šećera u krvi kod dijabetičara tipa 2. Takođe sam shvatila da postoji velika šansa da mi je mešavina soka i vode eliminisala glad jednostavno tako što me je hidrirala“, napisala je novinarka.

Kiseli krastavčići

Džoana Ven, sertifikovani onlajn trener za mršavljenje sa diplomom biološkog inženjeringa, kaže: „Sok od kiselih krastavaca postao je popularan među sportistima i pojedincima koji vode računa o svom zdravlju zbog visoke koncentracije elektrolita — pre svega natrijuma i kalijuma — koji mogu delovati kao rehidrator i pomaže telu da nadoknadi esencijalne minerale koje je izgubilo tokom prekomerne fizičke ili alkoholne aktivnosti.“

Osim toga, kako autorka kaže, sok od kiselih krastavaca je odličan borac protiv mamurluka. „Sirće u soku od kiselih krastavaca takođe može poboljšati zdravlje creva, što je veoma važno za sveukupno zdravlje“, kaže Ana Voćino, autorka kuvarske knjige „Eat Happi“.

„Fermentisana hrana pomaže u održavanju zdravog sistema za varenje, jer pomaže u rastu „dobrih bakterija“ i „flore“ u crevima. Ali pasterizovani sok od kiselih krastavaca čini bakterije neaktivnim, pa pazite na to, savetuje Ana. Ipak, voda iz krastavaca je puna soli, pa je novinarka pozvala i registrovanog dijetetičara Bri Bela koji je rekao da zaista postoji važno upozorenje za pijenje ovog soka.

„Ne postoji način da se tačno kaže koliko soli dobijate u soku od kiselih krastavaca kupljenim u prodavnici, jer informacije o nutritivnim vrednostima koje su navedene na tegli samo navode koliko je u samom kiselom krastavcu. Zbog toga, ako odlučite da pijete sok od kiselih krastavaca, počnite sa 30 mililitara ili manje, pa proverite kako se osećate“, savetuje dijetetičar.

Zaključak, novinarka je bila manje gladna, i nije imala poroblem sa nadimanjem.

(Espreso/Danas/Prenosi M.M.)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*