Običan hidrogen čini čuda u kuhinji i kupatilu

Bar jedan vek vodonik-peroksid se široko koristi kao super sredstvo za čišćenje, koristile su ga domaćice i hirurzi.

Vodonik-peroksid se više ne preporučuje za rane ili negu kože, jer su lekari otkrili da može dovesti do opasnih komplikacija i da uspori vreme zarastanja, ali još uvek postoji mnogo načina da vam bude koristan.

U kuhinji

 1. Očistite mašinu za pranje sudova
  Da biste eliminisali buđ i plesni u mašini za pranje posuđa, raspršite hidrgen po složenim delovima mašine za pranje sudova, tamo gde se vlaga može zadržati dugo nakon završetka ciklusa.

Vodite računa!
Ako koristite čist hidrogen, nosite rukavice da zaštitite kožu. Vodonik-peroksid može izazvati crvenilo i sagorevanje.

 1. Čišćenje umivaonika
  Mnogi blogovi o kućnoj nezi preporučuju ovaj trik za čišćenje kuhinjskih sudopera: Navlažite površinu umivaonika, a zatim ga ribajte sodom bikarbonom posutom na sunđer. Kada ste izribali celu površinu, prelijte 3 postostotnim vodonik-peroksidom preko površine i ostavite da odstoji pre nego što je isperete.
 2. Dezinfikujte radne površine i daske za sečenje
  Ostavite hidroksid da odstoji 10 minuta na površini, kako biste je dezinfikovali.
 3. Operite povrće i produžite mu rok trajanja
  Ako perete povrće sa nežnom kožom poput zelene salate, samo potopite 20 minuta, a zatim isperite. Šargarepa, krompir i ostalo povrće tvrde kože mogu se namakati 30 minuta pre ispiranja i sušenja. Budući da bakterije mogu dovesti do toga da povrće i voće postane gnjecavo, veruje se da ih kupka u vodonik-peroksidu čini svežim u frižideru, duži vremenski period.

U kupatilu

 1. Temeljno očistite svoj toalet
  Vodonik-peroksid efikasno uklanja mikroorganizme, uključujući bakterije, gljivice, viruse i spore, što ga čini dobrim izborom za čišćenje vašeg kupatila. Da biste očistili toalet, dodajte 1/2 šolje 3-procentnog vodonik-peroksida u posudu za kupatilo da biste ubili klice i očistili površinu toaleta. Moraćete da ga ostavite u posudi 20 minuta da biste postigli punu korist.
 2. Ogledala i staklene površine
  Nanesite rastvor vode i vodonik-peroksida u srazmeri 1: 1 na staklene površine, a zatim obrišite papirnim ubrusima, krpom koja ne ostavlja dlačice ili novinama kako biste se očistili bez tragova.
 3. Ubica buđi i plesni
  Buđ i plesni mogu se brzo nakupiti u vlažnom okruženju tuš kabine. Da biste ih ubili, a da ne morate da udišete otrovna isparenja jake hemije, prskajte nerazređenim 3-procentnim vodonik-peroksidom i ostavite da odstoji 30 minuta. Isperite. Peroksid će uništiti plesan i gljivicu, ali možda ćete ipak morati ukloniti mrlje koje su ostavili za sobom.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*