PovlačI se ovaj lijek sa tržišta u Srbiji – Odmah ga bacite: Može da izazove alergijsku reakciju, pa čak i smrt!

Lijek se povlači sa tržišta u Srbiji jer može da izazove alergijsku reakciju, pa i smrt.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) oglasila se u toku dana i saopštila da se lijek Folkodin povlači sa tržišta Srbije. Lijek Folkodin se koristi za ublažavanje akutnog nadražajnog, neproduktivnog (suvog) kašlja uzokovanog oboljenjima respiratornih puteva.

Kako B92.net nezvanično saznaje, zamijene za Folkodin Alkaloid (folkodin) nema. Kako njihov izvor objašnjava, ukoliko i ima ovog lijeka na stanju, farmaceuti nakon zvaničnog pisma zdravstvenim radnicima neće smeti da ga izdaju. U pismu upućenom zdravstvenim radnicima navedeno je i sljedeće:

  • Primjena folkodina u periodu do 12 mjeseci prije anestezije sa neuromuskularnim blokatorima povezana je sa rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore.
  • Nisu identifikovane efikasne mjere za minimizaciju ovog rizika kod pacijenata koji su bili izloženi lekovima koji sadrže folkodin. Zbog toga se lijekovi koji sadrže folkodin povlače iz prometa. Jedini lijek koji sadrži aktivnu supstancu folkodin na tržištu Republike Srbije je lijek Folkodin Alkaloid (folkodin), kapsula, tvrda, 10 mg.

*Potrebno je da ljekari razmotre druge alternativne terapije i posavjetuju pacijente da prestanu da koriste folkodin.

Takođe, u objavi se navodi da u slučaju anestezije koja zahteva primenu neuromuskularnih blokatora, potrebno je da zdravstveni radnici provjere da li su pacijenti koristili folkodin u posljednjih 12 mjeseci. Ukoliko jesu, u pismu se navodi da je “potrebno da budu svjesni da su moguće perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore”.

Evropska agencija za lekove upozorila još prošle godine na ovaj lijek

Evropska agencija za lekove (EMA) još u decembru prošle godine preporučila je da se povuku lijekovi sa aktivnom supstancom folkodin, koji se primijenjuju u lečenju neproduktivnog (suhog) kašlja kod odraslih i djece. U Srbiji je u prometu lijek Folkodin Alkaloid u tabletama.

Agencija je utvrdila da ovi sirupi mogu izazvati veoma opasnu alergijsku reakciju tokom opšte anestezije, dok u nekim slučajevima iznenadna i teška alergijska reakcija može izazvati smrt, navela je EMA.

Izvor:novi.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*