Poznati Baštovan otkrio svoju tajnu: Evo kako da gajite ogroman žbun bosiljka

Da biste dobili veliki žbun bosiljka potrebno je da iz biljke izvučete maksimum, a to ćete dobiti ako biljki obezbedite toplinu, sunčevu svetlost i mnogo vlage.

Ako imate malu saksiju u kojoj gajite bosiljak, zaboravite za veliku žetvu. Korenima bosiljka potrebno je mnogo prostora i zemlje da se dobro protegnu: zato mu obezbedite veliku saksiju ili ako ste u mogućnosti, posadite ga u bašti.

Ako ga gajite iz semena, obezbedite mu mnogo toplote i sunčeve svetlosti. Biljka bosiljka prati razvoj i rast paradajza, a pravilo za sadnju paradajza je da ga sadite u baštu sve dok nije hladno da golom nogom stanete na zemlju.

Tek kada je zemlja dovoljno topla i više nema opasnosti od mrazeva, posejte bosiljak ili ga presadite u baštu.

Bosiljak voli vodu, ali ne i baru. Stoga ga posadite u dobro drenirano tlo i uživajte u širokim i mesnatim listovima bosiljka.

Prve listove bosiljka berite kada biljka formira krošnjicu, ali ne dopustite da bosiljak procveta. Čim krene da pušta pupoljke vi ih nežno otkinite sa još dva tri lističa okolo. Tako ćete dobiti grm bosiljka koji možete lepo da berete i pravite omiljeni pesto.

Izvor: stil.kurir.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*