Saznajte koliko dugo beba treba da se doji

Stručnjaci kažu da je uglavnom dovoljno oko 15 minuta aktivnog sisanja kako bi se dete zasitilo.

Oni preporučuju da se na početku vodi računa o tome da se ustali sinteza mleka. Zbog toga se savetuje dojenje na obe dojke, s tim što bi prvo jedna morala da se isprazni do kraja kako bi beba unela kalorično, energetsko zadnje mleko, a zatim da se sledeći podoj započne dojkom kojom je završen poslednji.

Bebu morate staviti pravilno na dojku
Da bi se mleko stvaralo, vrlo je važno da se beba pravilno stavi na dojku – tako da u usta stavi celu bradavicu sa što većim delom areole, jer se time podstiče refleks otpuštanja tečnosti i umanjuje rizik od nastanka rana na bradavicama.

Za 15 minuta se najde i sama pusti dojku
Posle petnaestak minuta dojenja, beba bi trebalo da se dovoljno najela, pa obično sama pusti dojku. Stručnjaci preporučuju da se dojenje obavlja u mirnom i opuštajućom ambijentu, u ležećem ili sedećem položaju. Posle toga je važno da se dojka opere mlakom vodom i osuši peškirom ili pamučnom pelenom.
U periodu dojenja žene bi trebalo da unose što više tečnosti, sezonsko voće, zeleno povrće, žitarice, ribu, piletinu, govedinu ili posnu svinjetinu i jagnjetinu, a da izbegavaju začinjenu hranu, kafu, citruse, alkohol, industrijske proizvode, beli luk, peršun… Kvalitet mleka je u direktnoj vezi sa ishranom majke i njenim životnim navikama.

Šta kada zaspi?
Mame često imaju nedoumicu da li bi trebalo da bebu ostave da spava ukoliko je zaspala u toku dojenja, dok stručnjaci tvrde da je potrebno da je nežno probude kako bi nastavila da se hrani.

izvor dnevno.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*