Šest zdravih načina da se razbudite i budete puni energije

Otkrivamo 5 načina kako da bez kofeina ostanete budni.

  1. Napravite listu muzike uživo

Muzika uživo ima dokazano pozitivan efekat na vaše raspoloženje, pa čak i danas napravite listu pesama koje volite i uz koje biste voleli da plešete kada ih čujete.

  1. Žvakanje žvake sa ukusom mente

Da, stvar koja osvežava dah takođe vam pomaže da eliminišete pospanost. Žvaka stimuliše autonomni nervni sistem, što povećava budnost. Žvakanje takođe povećava protok krvi u mozak, što vas može probuditi. Međutim, ruke dalje od voćnih ukusa, koji sadrže puno šećera. Samo ukus peperminta pomaže vam da se razbudite.

  1. Uključite svetla

To posebno važi za sezonu jesen-zima, kada napolju brže počinje da pada mrak. Čim vam se oči počnu zatvarati, upalite svetla. Pospanost takođe pomaže da se što više vremena provodi napolju, jer pomaže u regulaciji hormona i neurotransmitera, koji imaju snažan uticaj na raspoloženje, ponašanje i prirodne ritmičke obrasce tela. Pozitivne efekte sunčeve svetlosti takođe možete iskoristiti punjenjem životnih i radnih prostora prirodnom svetlošću.

  1. Postanite hidratizovani

Kada ne pijete dovoljno vode, dehidrirate. Kada ste dehidrirani, osećate se lenjo i pospano. Obična voda će vam pomoći, ali ako želite malo više ukusa, probajte da pijuckate toplu limunadu. Ovaj citrusni napitak može se pohvaliti brojnim lekovitim prednostima (od brže probave do jačanja imunološkog sistema), uključujući povećanu energiju. To je zato što topla limunada pomaže telu da održi alkalno stanje. Kiselo telo može da pati od niske energije, umora i digestivnih problema, pa će vam održavanje zdravog, uravnoteženog stanja pomoći da održite energiju i da održite bolje raspoloženje i bolju izdržljivost.

  1. Jedite zdrave grickalice

Kada ste umorni i gladni, primamljivo je posegnuti za slatkišima ili kesicom čipsa, ali šećer i ugljeni hidrati (koji se u telu pretvaraju u šećer) nisu pametan izbor. Istraživanja pokazuju da dok šećer blokira neurone koji vam pomažu da ostanete budni, aminokiseline u proteinima sprečavaju da se to dogodi.

  1. Pokušajte sa masažom ušiju

Zvuči čudno, ali to je uobičajena (i vekovna) praksa u tradicionalnoj kineskoj medicini. Sledeći put kad vam se bude spavalo posle ručka, lagano trljajte uši palcem i kažiprstom. Polako trljajte hrskavicu uha i ponavljajte onoliko puta koliko je potrebno. Zašto to deluje? Prema istočnoj medicini, stimuliše energiju koja teče kroz meridijane (zvani i energetski kanali koji prolaze kroz telo). Zapadna medicina kaže da stimuliše refleksne centre u mozgu, jer su uši pune nervnih završetaka.

izvor dnevno.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*